Ucraina protestează împotriva deciziei de a nu găzdui următorul Eurovision

17 Iun 2022
Ucraina protestează împotriva deciziei de a nu găzdui următorul Eurovision

Kiev (Ucraina) (AFP) – Ucraina a condamnat vineri decizia Uniunii Europene de Radiodifuziune de a-i retrage dreptul de a găzdui concursul de cântece Eurovision de anul viitor din motive de securitate după invazia Rusiei, scrie France24

„Vom cere schimbarea acestei decizii, pentru că credem că vom putea îndeplini toate angajamentele... Cerem negocieri suplimentare pentru găzduirea Eurovision-2023 în Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, într-un comunicat.

Vineri mai devreme, EBU de la Geneva a declarat că, având în vedere circumstanțele actuale din Ucraina devastată de război, „garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru ca un radiodifuzor să găzduiască, să organizeze și să producă Eurovision Song Contest... nu pot fi îndeplinite” în Ucraina.

În schimb, Marea Britanie, al cărei concurent a fost pe locul doi la concursul de anul acesta, este considerat o posibilă gazdă înlocuitoare.

Orchestra Kalush din Ucraina a câștigat luna trecută cel mai mare eveniment de muzică live din lume și, conform tradiției, țara ar trebui să găzduiască competiția de anul viitor.

Dar EBU a spus că „având în vedere războiul în curs” de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie, acest lucru nu va fi posibil.

Autoritățile de la Kiev au spus că EBU a înțeles totul greșit.

„Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radiodifuziune”, a adăugat Tkacenko, asigurând că țara sa a „împlinit toate condițiile” și „a oferit răspunsuri și garanții privind standardele de siguranță” pentru concurs.

Kalush Orchestra a câștigat finala Eurovision Song Contest care a avut loc la Torino, Italia, datorită voturilor comisiilor naționale și ale publicului larg.

Rezultatul a fost înclinat pe scară largă de catre publicul european care și-a demonstrat solidaritatea cu Ucraina în fața invaziei Rusiei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră