Liderii europeni sunt pregătiți să acorde Ucrainei statutul de candidat, într-o decizie istorică care deschide ușa aderării la UE pentru țara sfâșiată de război și dă o lovitură lui Vladimir Putin, potrivit The Guardian.
Liderii UE reuniți la Bruxelles sunt așteptați să aprobe statutul de candidat al Ucrainei mai târziu, joi, la aproape patru luni după ce președintele țării, Volodimir Zelenski, a lansat cererea țării sale de a adera la bloc în primele zile ale invaziei ruse.
Trecerea de la candidat la candidat durează de obicei ani de zile, dar UE a accelerat dramatic procesul, pe fondul indignării față de brutalitatea atacului rusesc neprovocat, și pentru a arăta solidaritatea cu apărătorii Ucrainei.
„Ucraina trece prin iad dintr-un motiv simplu: dorința ei de a adera la UE”, a scris pe Twitter președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în ajunul summitului. Comisia săptămâna trecută a cerut liderilor UE să acorde Ucrainei statutul de candidat. „Opinia noastră recunoaște progresul imens pe care democrația [ucraineană] l-a realizat de la protestele de la Maidan din 2014”, a spus Von der Leyen.
Salutând decizia pozitivă așteptată, Zelenskiy a spus: „Este ca și cum ai intra în lumină din întuneric”.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că statutul de candidat va „trasa o linie sub decenii de ambiguitate și o va pune în piatră: Ucraina este Europa, nu o parte din „lumea rusă””.
Vorbind despre decizia privind statutul de candidat, ambasadorul Ucrainei la UE, Vsevolod Chentsov, a declarat la începutul acestei săptămâni că UE s-a deplasat cu „viteza fulgerului” conform standardelor sale.
„Avem nevoie de această claritate [cu privire la apartenența la UE] pentru a sprijini armata ucraineană, societatea ucraineană, din punct de vedere moral, psihologic și pentru a obține un sentiment clar și înțelegere a direcției de mișcare pentru Ucraina”, a spus el.
Ucraina caută aderarea la UE încă de la „revoluția portocalie” din 2004 și mai accentuat de la protestele de la Maidan din 2013-2014, când președintele pro-Kremlin, Viktor Ianukovici, a fost demis după ce a refuzat să semneze un acord de asociere cu blocul. Dar înainte de război, apartenența la UE nu era de acord pentru țara cu 41 de milioane de oameni care este afectată de corupție.
Când Zelenski a anunțat candidatura Ucrainei la aderarea la UE, multe țări din Europa de Vest au fost sceptice. Înalți oficiali au numărat 10 state membre care s-au opus statutului de candidat pentru Ucraina, dar starea de spirit s-a schimbat, deoarece liderii se temeau să fie de partea greșită a istoriei.
Capitalele UE știu, de asemenea, că discuțiile de aderare vor dura mulți ani. Procesul poate merge invers, dacă un viitor guvern de la Kiev nu reușește să implementeze reforme privind statul de drept și să-și alinieze economia la standardele UE.
Un proiect de copie a concluziilor summit-ului văzut de Guardian afirmă că progresul unei țări candidate va depinde de „propriul merit”, dar și de „luând în considerare capacitatea UE de a absorbi noi membri”.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a spus că UE trebuie să-și „reformeze procedurile interne” pentru a se pregăti pentru noi membri, solicitând o utilizare mai mare a voturilor majorității calificate în domenii precum politica externă, pentru a pune capăt unei țări care blochează o decizie.
Franța este una dintre numeroasele țări care se opun renunțării la dreptul de veto asupra deciziilor de politică externă.
Liderii UE sunt, de asemenea, așteptați să acorde Republicii Moldova statutul de candidat la UE, fosta țară sovietică de 3,5 milioane, care a cunoscut o creștere a tensiunilor de la invazia rusă a vecinului său. Se așteaptă să i se acorde Georgiei o „perspectivă europeană”, o treaptă pe scara sub statutul de candidat. Alături de Moldova, Georgia a depus o cerere de aderare la UE la scurt timp după invazia rusă, dar Bruxelles-ul este îngrijorat de retragerea Tbilisi în privința statului de drept și a libertății presei.