În weekend, Ucraina a salutat eliberarea unui medic celebru ale cărui imagini au fost scoase ilegal din orașul asediat Mariupol de o echipă de jurnalişti într-un tampon la mijlocul lunii martie, anunță The Guardian.
„Întotdeauna am crezut că totul va fi exact așa, și toți cei care sunt acum de cealaltă parte știu că totul va funcționa”, a spus Yuliia Paievska într-o adresă video sâmbătă în care i-a mulțumit președintelui ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, pentru eliberarea ei.
Paievska, în vârstă de 53 de ani, este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă pe care a ales-o din jocul video World of Warcraft.
Folosind o cameră corporală, Paievska a înregistrat peste 200 de gigabytes din eforturile dramatice ale echipei sale de-a lungul a două săptămâni pentru a salva civilii răniți, precum și soldații ruși și ucraineni. Ea a predat filmarea pe 15 martie unei echipe Associated Press, ultimii jurnalisti internationali din Mariupol, dintre care unul a ascuns-o intr-un tampon.
Paievska a fost reținută de soldații ruși a doua zi și a petrecut mai mult de trei luni în captivitate.
În timpul discursului său național de noapte de vineri, Zelenskiy a anunțat pentru prima dată eliberarea lui Paievska. „Sunt recunoscător tuturor celor care au lucrat pentru acest rezultat. Taira este deja acasă. Vom continua să lucrăm pentru a-i elibera pe toți”, a spus el.
Eliberarea lui Paievska a fost salutată în toată Ucraina datorită reputației ei de lungă durată de medic veteran care a pregătit forța medicală de voluntari a țării.
Ea a fondat un grup de medici numit îngerii lui Taira și a servit ca punct de contact între militari și civili din orașele din prima linie. Camera corporală pe care a folosit-o pentru a documenta timpul petrecut în Mariupol a fost inițial destinată unui documentar Netflix despre oameni inspirați, produs de Prințul Harry.
Rusia a încercat să o înfățișeze pe Paievska drept un naționalist de extremă dreaptă care lucrează pentru regimentul Azov, care a condus apărarea fabricii. Unele instituții de presă pro-Kremlin au susținut, fără a furniza nicio dovadă, că Paievska a luat parte la uciderea civililor de la Mariupol.
Regimentul Azov a fost format în 2014 ca miliție voluntară pentru a lupta împotriva forțelor susținute de Rusia în estul Ucrainei, iar mulți dintre membrii săi inițiali aveau opinii extremiste de extremă dreaptă. De atunci, unitatea a fost integrată în garda națională ucraineană, iar regimentul neagă acum să fie fascist, rasist sau neo-nazist. Mișcarea Azov a fost folosită ca o parte cheie a narațiunii de propagandă rusă pentru a justifica războiul din Ucraina.
Spitalul militar în care Paievska a tratat răniții nu este însă afiliat batalionului Azov, iar filmările pe care le-a înregistrat atestă faptul că a încercat să salveze atât soldații ruși răniți, cât și civilii ucraineni.
Într-un clip înregistrat pe 10 martie și citat de AP, Paievska este întrebat de o altă femeie dacă urmează să trateze doi soldați ruși grav răniți. „Nu vor fi la fel de amabili cu noi”, răspunde ea. „Dar nu aș putea face altfel. Sunt prizonieri de război.”
Nu a fost imediat clar dacă eliberarea lui Paievska a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri cu Rusia.
Într-o critică publică rară a unui jurnalist din mass-media de stat rusă, corespondentul de război al Channel One Irina Kuksenkova a spus că este o „schemă tulbure” care îl implică pe fiul unui oficial cecen despre care spunea că a fost răpit anterior de Ucraina. „Nu a existat comerț. A existat o schemă tulbure prin care Taira a ajuns în Ucraina”, a scris Kuksenkova pe canalul ei Telegram.
Nici Rusia, nici Ucraina nu au comentat detaliile eliberării lui Paievska.
Între timp, soarta sutelor de luptători capturați care au apărat siderurgia Azovstal rămâne incertă după ce în urmă cu o lună au fost transferați în închisori din teritoriile controlate de ruși din estul Ucrainei.
Citând o sursă nenumită a forțelor de ordine ruse, agenția de presă de stat rusă TASS a declarat duminică că mai mulți comandanți ai regimentului Azov au fost transferați la închisoarea Lefortovo din Moscova pentru investigații. „Alți ofițeri ai diferitelor unități ucrainene au fost, de asemenea, transportați în Rusia”, a declarat sursa TASS.
La începutul acestei luni, serviciile de informații ale Ucrainei au declarat că au comunicat cu luptătorii capturați la uzina Azovstal și că Kievul face tot posibilul pentru a le asigura întoarcerea.
Există îngrijorări că Moscova ar putea eticheta luptătorii Azov drept teroriști – ridicând posibilitatea unui proces spectacol în masă menit să justifice invazia Rusiei.