Organizația nonguvernamentală pro-jurnalist și cu libertatea de exprimare Reporters Without Borders (RSF) spune că are dovezi că soldații ruși l-au executat pe jurnalistul Maks Levin într-o pădure de lângă Kiev pe 13 martie, anunță CNN.
Levin, un fotoreporter ucrainean care a lucrat cu o serie de instituții de știri importante din Vest, inclusiv Reuters și BBC, a dispărut pe 13 martie în timp ce reflecta atacul Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev. Cadavrul său a fost descoperit pe 1 aprilie.
RSF a spus că a trimis doi anchetatori două Ucraina între 24 mai și 3 iunie și că au concluzionat că Levin și un prieten cu care se afla, „au fost executați cu sânge rece”.
„Dovezile împotriva forțelor ruse sunt copleșitoare”, a spus ONG-ul într-un rezumat.
Organizația a spus că a găsit mai multe gloanțe și carcase la fața locului, actele de identitate ale prietenului și soldatului care îl însoțea pe Levin și a identificat 14 impacturi de gloanțe în mașina în care se deplasau. RSF a spus că a găsit și mai multe articole cu posibil ADN. probe, care atestă prezența soldaților ruși în vecinătatea locului crimei și, crucial, a localizat un glonț chiar lângă locul unde a fost găsit cadavrul lui Levin.
„Analiza fotografiilor de la locul crimei, observațiile făcute la fața locului și probele materiale recuperate indică în mod clar o execuție care ar fi putut fi precedată de interogatoriu sau chiar acte de tortură”, a spus secretarul general al RSF, Christophe Delore, despre raport. „În contextul unui război puternic marcat de propagandă și cenzură de la Kremlin, Maks Levin și prietenul său și-au plătit cu viața pentru lupta lor pentru informații de încredere”.
RSF a declarat că și-a prezentat constatările, precum și toate dovezile la biroul Procurorului General al Ucrainei.
Pe 2 aprilie, Procuratura Generală a Ucrainei a declarat că cadavrul jurnalistului a fost găsit în districtul Vyshgorod, chiar la nord de Kiev, adăugând că „soldații Forțelor Armate Ruse l-au ucis pe Maksym Levin, neînarmat, cu două împușcături”.
Rusia a negat constant că a vizat civili, inclusiv jurnalişti, de când şi-a început invadarea Ucrainei, în ciuda dovezilor copleşitoare care arată contrariul.
CNN nu a putut verifica în mod independent constatările RSF.
Levin a început să lucreze ca fotojurnalist în 2006, conform biografiei sale pe LensCulture, un site web de resurse fotografice. El a lucrat pentru postul de știri ucrainean LB.ua și era „cunoscut” în domeniul său, după ce a colaborat cu Reuters, BBC, TRT World și Associated Press, potrivit biroului procurorului general.