Românul Cornel Feruţă a fost numit director general interimar al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) până când statele membre se vor pune de acord asupra succesorului lui Yukiya Amano, decedat aăptămâna trecută, informează joi instituţia, citată de Reuters, dpa şi Xinhua. La Bucureşti, numirea este salutată drept un succes al diplomaţiei româneşti.
AIEA a anunţat luni că japonezul Yukiya Amano a încetat din viaţă, lăsând agenţia ONU fără conducere într-un moment de amplificare a tensiunilor între Iran şi Occident după decizia Washingtonului de anul trecut de a se retrage din acordul nuclear din 2015 care a limitat programul nuclear al Teheranului în schimbul unei relaxări a sancţiunilor.
Feruţă a fost din 2013 coordonator şef în cadrul AIEA, un şef al personalului în cadrul organizaţiei cu sediul la Viena. Potrivit Xinhua, el se ocupa cu coordonarea activităţilor interne şi externe ale AIEA.
El a reprezentat anterior România în Consiliul Guvernatorilor AIEA şi a deţinut funcţii de conducere în Ministerul de Externe de la Bucureşti.
A fost şi ziarist
Diplomat de carieră, cu o activitate de peste 15 ani în MAE român, Cornel Feruță și-a început cariera ca jurnalist de politică externeă la cotidianul Jurnalul național.
Cornel Feruţă nu a dorit să răspundă întrebărilor presei după ce a fost numit director general interimar de Consiliul Guvernatorilor AIEA, scrie dpa.
Calendarul procesului de selecţie al succesorului lui Amano va fi stabilit la o altă reuniune a Consiliului Guvernatorilor în viitorul apropiat, potrivit unor diplomaţi citaţi de agenţia germană de ştiri. Potrivit procedurilor AIEA, deciziile Consiliului Guvernatorilor privind numirea unui nou director general trebuie luate cu o majoritate de două treimi a membrilor.
Acordul cu Iranul
Xinhua notează că Feruţă este un susţinător ferm al acordului nuclear cu Iranul, aşa-numitul Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), încheiat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi marile puteri, pe de altă parte, China, Franţa, Germania, Rusia, Marea Britanie şi SUA în 2015, dar din care Washingtonul s-a retras unilateral anil trecut.
O analiză a jurnaliştilor de la cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post scoate în evidenţă însă un aspect delicat.
„Feruţă este un susţinător declarat al acordului nuclear cu Iranul, din 2015, fapt care l-ar putea pune în conflict cu Statele Unite şi Israelul”, scrie Jerusalem Post.
Israelul a denunţat acest acord susţinut de Uniunea Europeană, iar Statele Unite, sub conducerea lui Donald Trump, au decis să iasă din acest acord elaborat de Administraţia Barack Obama.
În 2016, Feruţă a declarat că în opinia sa acordul reprezintă în sine un succes real din punctul de vedere al verificării capacităţilor nucleare. El a mai spus că acordul a modificat contextul şi îmbunătăţit interacţiunile dintre părţi, scrie Jerusalem Post.
„Faptul că am ajuns aici arată că situaţii foarte complexe şi delicate pot fi surmontate prin dialog”, a mai spus Feruţă, potrivit sursei citate.
La momentul încheierii acestui acord, presa internaţională sublinia contribuţia importantă a lui Cornel Feruţă la obţinerea lui, lăudându-l pe diplomatul român.
Subiectul este cu atât mai actual, cu cât Orientul Mijlociu este din nou un butoi cu pulbere, din cauza reacţiilor iraniene la deciziile americane.
Dintr-o parte şi din alta ameninţările cu acţiuni contondente nu mai contenesc, iar Israelul avertizează că Iranul desfăşoară de mulţi ani activităţi secrete de îmbogăţire a uraniului, încălcând în totalitate acordul nuclear.
Jurnaliştii de la Jerusalem Post afirmă că Ministerul israelian de Externe a refuzat să comenteze pe marginea celor două posibile candidaturi, iar experţii în domeniu încă analizează cele două variante, în schimb ei au consultat informaţiile publice referitoare la cei doi.