Angela Merkel a spus că nu simte regrete pentru manipularea pe care a avut-o cu Vladimir Putin în timpul său la putere, argumentând că președintele Rusiei ar fi perceput un plan de aderare la NATO din 2008 al Ucrainei, care a fost blocat de guvernul său drept o „declarație de război”, transmite The Guardian.
Fostul cancelar german a mai susținut că o Ucraina condusă de oligarhi și imatură democratic ar fi fost mai puțin pregătită pentru o invazie atunci decât este acum.
„M-aș simți foarte rău dacă aș fi spus: „Nu are rost să vorbesc cu acel bărbat [Putin]”, a spus Merkel într-un interviu pe scenă la teatrul Berliner Ensemble marți seară – prima ei apariție publică de când și-a părăsit mandatul în urmă cu jumătate de an. .
„Este o mare tragedie că nu a funcționat, dar nu mă învinuiesc pentru că am încercat”, a adăugat ea într-un răspuns neobișnuit de sincer din partea unui politician care rareori vorbea liber în timpul mandatului.
Întrebată dacă regretă că sa opus planului de acțiune de aderare condus de SUA pentru Ucraina și Georgia în 2008, Merkel a spus: „Ucraina nu a fost țara pe care o cunoaștem acum. Era o Ucraina foarte divizată... chiar și forțele reformiste [Iulia] Timoșenko și [Viktor] Iuscenko erau foarte în dezacord. Asta înseamnă că nu a fost o țară a cărei democrație a fost întărită în interior.” Ea a spus că Ucraina la acea vreme era „conduită de oligarhi”.
Din perspectiva președintelui rus, „a fost o declarație de război”. Deși nu împărtășește perspectiva lui Putin, Merkel a spus că „știa cum gândea el” și „nu a vrut să provoace mai mult”.
Ea a susținut că a blocat drumul Ucrainei către aderarea la alianța militară, având în vedere interesele cele mai bune ale țării. „Nu poți deveni membru NATO de la o zi la alta”, a spus Merkel. „Este un proces și în timpul acestui proces am știut că Putin i-ar fi făcut Ucrainei ceva care nu i-ar fi fost bine.”
Acordurile de la Minsk din 2014 și 2015 au fost semnate de președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko, pentru a ajunge la o înțelegere politică în estul Ucrainei, dar de atunci au fost criticate pentru că forțau concesii în timp ce țara era militar pe picior din spate.
Merkel a apărat acordurile, spunând că au cumpărat timp Ucrainei. „A calmat situația și i-a oferit Ucrainei timp să se dezvolte în țara în care a devenit acum”.
Ea l-a lăudat pe președintele Volodimir Zelenski pentru conducerea sa în timpul războiului, spunând că el reprezintă o nouă Ucraina.
Interviul cu jurnalistul Der Spiegel, Alexander Osang, a început cu Merkel vorbind despre cum și-a petrecut primele săptămâni în afara biroului mergând la plimbări solitare pe malul Mării Baltice, purtând un hanorac pentru a nu fi recunoscută de trecători și ascultând o carte audio cu Macbeth de William Shakespeare.
Dar conversația s-a îndreptat inevitabil către războiul din Ucraina și dacă presupusa clemență a Germaniei față de Kremlin l-a încurajat pe Putin. Merkel a spus că a simțit că problemele geopolitice create de prăbușirea Uniunii Sovietice au fost prezente de-a lungul celor 16 ani la putere. „Nu a fost posibil să se încheie în mod corespunzător războiul rece... problema Rusiei a rămas întotdeauna.”
Merkel a spus că a început să ia în serios posibilitatea unei invazii care se profilează în ultimele ei săptămâni de mandat, când a participat la summitul G20 de la Roma, în timp ce guvernul succesor al lui Olaf Scholz era încă în curs de formare.
„Au fost indicii și am vorbit mult despre asta”, a spus bărbatul de 67 de ani. „Mi-am dat seama că Putin terminase cu procesul de la Minsk”.
În timp ce Merkel a condamnat războiul de agresiune al Rusiei în termeni clari, ea a părut, de asemenea, să sugereze că o anumită vină ar trebui să fie repartizată către vest.
„Ceea ce s-a întâmplat este o mare greșeală din partea Rusiei... o încălcare obiectivă cu toate regulile dreptului internațional care ne permit să coexistăm în pace în Europa. Dacă am începe să trecem un secol după altul argumentând ce teritoriu îi aparține cui, atunci am fi în război non-stop.
„Nu împărtășesc opinia domnului Putin, ca să fie foarte clar. Dar nu am reușit să creăm o arhitectură de securitate care ar fi putut preveni acest [război din Ucraina]. Și ar trebui să ne gândim și la asta.”
Ea a respins critica conform căreia Germania, sub conducerea ei, s-ar fi făcut iluzia că o Rusia agresivă militar ar putea fi democratizată prin extinderea legăturilor comerciale cu Occidentul.
„Nu credeam că Putin ar putea fi schimbat prin comerț”, a spus Merkel. Dar ea a spus că convingerea ei este că, dacă cooperarea politică este imposibilă, ar fi rezonabil să avem măcar niște legături economice cu Moscova.
Apărarea lui Merkel de extinderea legăturilor economice cu Rusia părea în contradicție cu afirmația ei că i-a avertizat pe alți politicieni că Putin a simțit animozitate față de întregul model occidental de democrație și că vrea să „distrugă Europa”.
Fostul lider al conservatoarelor Uniunii Creștin Democrate (CDU) a recunoscut că țările europene nu au cheltuit suficient pentru armatele lor, deși a respins criticile conform cărora armata germană a căzut în dezordine sub supravegherea ei.
„Ce ar fi trebuit să aplicăm mai puternic?” a întrebat ea retoric când a analizat deciziile ultimelor două mandate ale ei. „[Armata] este singura limbă pe care Putin o înțelege. A văzut că noi, și nu doar Germania, ci și alții, nu mai aveam puterea de lovitură a războiului rece.”
Sursa: The Guardian