Summit-ul de la Versailles: UE exclude aderarea rapidă a Ucrainei

10 Mar 2022
Summit-ul de la Versailles: UE exclude aderarea rapidă a Ucrainei

Şefii de stat şi de guvern ai UE, reuniţi la un summit de la Versailles, au exclus joi orice aderare rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană, deschizând totodată uşa unor legături mai strânse, scrie RTBF.

Liderii celor 27 s-au întâlnit pentru a stabili răspunsurile economice și militare la șocul invaziei ruse. „Europa s-a schimbat sub impactul pandemiei, se va schimba mai repede și mai puternic sub impactul războiului”, a prezis președintele francez Emmanuel Macron.

În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, „nu există o procedură rapidă”, a amintit premierul olandez Mark Rutte, în timp ce Kievul a depus o cerere în speranța de a adera la aceasta „fără întârziere”.

"Putem deschide acum o procedură de aderare cu o țară în război? Nu cred. Ar trebui să închidem ușa și să spunem niciodată? Ar fi nedrept", a rezumat Emanuel Macron.

Președintele francez, aflat în campanie pentru realegerea sa și care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a salutat liderii europeni în cadrul prestigios al Castelului Versailles.

Este planificată o cină de lucru în Sala Oglinzilor, unde a fost semnat tratatul de încheiere a Primului Război Mondial.

Emmanuel Macron vede în criza actuală confirmarea necesității unei Europe mai suverane.

Acest război îi va determina pe cei 27 să ia „decizii istorice” pentru „redefinirea completă a arhitecturii Europei noastre”, a spus el, dorindu-și în special „decizii în materie de energie” care să conducă la propuneri la sfârșitul lunii martie la un summit viitor. El a cerut, de asemenea, „decizii de apărare” cu „sfaturi probabil excepționale” în această chestiune în luna mai.

Războiul început de Vladimir Putin a scos în evidență lipsa capacităților militare europene, cele 27 de state membre reducându-și foarte mult bugetele de la sfârșitul războiului rece.

Dependenta de Rusia
De asemenea, a subliniat dependența extremă a UE de gazele importate din Rusia, care reprezintă 40% din consumul său și îi limitează capacitatea de a acționa împotriva Moscovei. Chiar dacă a adoptat un pachet de sancțiuni fără precedent, Europa continuă să finanțeze Rusia prin achizițiile sale de energie, de care nu se poate descurca pe termen foarte scurt.

Această dependență amenință și economia sa, care trebuie să se consolideze după ce a suferit deja șocul istoric al pandemiei de Covid-19.

Summitul nu ar trebui să dea naștere unor decizii, ci mai degrabă să stabilească orientări politice care vor fi implementate în lunile următoare.

Mai multe obiective
Potrivit unui proiect de concluzii, cei douăzeci și șapte, care reafirmă rolul cheie al NATO, își vor sublinia dorința de a investi „mai mult și mai bine în capacitățile militare”, în timp ce o strategie de apărare trebuie publicată înainte de sfârșitul lunii.

Aceștia vor examina, de asemenea, planul Comisiei de a reduce dependența de gazul rusesc cu două treimi în acest an, dar și de a reduce importurile de cărbune și petrol din Rusia, prin diversificarea furnizorilor și dezvoltarea energiilor alternative precum sursele regenerabile sau hidrogenul.

Trebuie să sprijinim puterea de cumpărare a familiilor cu aceeași viteză cu care am răspuns la acțiunea Rusiei

Sunt menționate și consolidarea stocării gazelor, dar și „optimizarea funcționării pieței de energie electrică”, cerută de Spania și Franța, precum și angajamentul față de noi măsuri urgente menite să atenueze impactul creșterii prețurilor la energie pentru consumatorii europeni.

Litrul de benzină la peste 2 euro stârnește temeri de revolte sociale de tipul „vestelor galbene”.

„Trebuie să sprijinim puterea de cumpărare a familiilor cu aceeași viteză cu care am răspuns la acțiunea Rusiei”, a declarat premierul italian Mario Draghi.

A doua zi a summit-ului de vineri va fi dedicată discuțiilor privind consolidarea modelului economic al UE, înainte de o conferință de presă finală după-amiază. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră