Erdogan se întâlnește cu liderii Finlandei și Suediei înaintea Summitului NATO

27 Iun 2022
Erdogan se întâlnește cu liderii Finlandei și Suediei înaintea Summitului NATO

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu liderii finlandezi și suedezi pentru a discuta cererile lor de aderare la NATO la începutul summit-ului alianței de la Madrid, anunță Tha National.

Liderii NATO îl vor îndemna pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-și ridice dreptul de veto asupra cererilor Finlandei și Suediei de a adera la alianța militară atunci când se vor întâlni marți în Spania pentru un summit de trei zile.

Domnul Erdogan va participa la discuții cu liderii celor două țări nordice, precum și cu NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin.

De asemenea, președinția finlandeză a confirmat întâlnirea, postând pe Twitter: „Președintele (Sauli) Niinisto se va întâlni mâine la Madrid cu președintele turc Erdogan, prim-ministrul suedez (Magdalena) Andersson și secretarul general al NATO (Jens) Stoltenberg”.

Cererile de aderare ale Finlandei și Suediei și obiecțiile Turciei sunt de așteptat să fie o temă centrală a summitului, care se desfășoară în perioada 28-30 iunie.

Ei au solicitat aderarea la NATO ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Dar cererile au atras opoziție din partea Turciei, care a fost furioasă de ceea ce spune că este sprijinul Helsinki și Stockholm pentru militanții kurzi și embargourile asupra armelor asupra Ankara.

Vorbind cu radiodifuzorul Haberturk, dl Kalin a spus că el și ministrul adjunct de externe Sedat Onal vor participa, de asemenea, luni la o nouă rundă de discuții cu delegațiile suedeze și finlandeze la Bruxelles.

„Va avea loc un summit cu patru direcții la nivel de lider, cu prezența președintelui nostru la Madrid, la cererea secretarului general al NATO”, a spus el.

Kalin a spus că participarea domnului Erdogan la discuții „nu înseamnă că vom face un pas înapoi față de poziția noastră”.

El a spus că Turcia și țările nordice s-au înțeles în mare măsură asupra problemelor și ar fi într-o poziție mai bună la Madrid dacă ar putea conveni asupra lor în timpul discuțiilor de luni.

„Am adus negocierile la un anumit punct”, a spus el despre discuțiile de luni. „Nu este posibil pentru noi să facem un pas înapoi aici.”

Însă Soner Cagaptay, un analist din Turcia la think tank-ul Institutului Washington, a spus că există „șanse aproape zero” ca problema să fie rezolvată la Madrid.

Domnul Erdogan a spus Suediei că nu a văzut nicio mișcare „tangibilă” pentru a răspunde preocupărilor Turciei, a spus biroul său.

Într-o conversație telefonică cu prim-ministrul Magdalena Andersson, acesta a cerut „angajamente obligatorii” din partea Suediei, precum și o „schimbare concretă de atitudine” în abordarea țării cu privire la combaterea terorismului.

Orice apartenență la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri ai alianței. Turcia este un aliat NATO de mai bine de 70 de ani și are a doua cea mai mare armată a alianței.

La summit, liderii speră, de asemenea, să convină să ofere mai mult ajutor militar Ucrainei, să mărească cheltuielile comune pentru apărare, să cimenteze o nouă hotărâre de a aborda ascensiunea militară a Chinei și să pună mai multe trupe în așteptare pentru a apăra regiunea baltică.

Desfășurată în umbra războiului Rusiei din Ucraina, adunarea de la Madrid vine într-un moment crucial pentru relația transatlantică după eșecurile din Afganistan și discordia internă din epoca fostului președinte american Donald Trump, care a amenințat că va scoate Washingtonul din alianța nucleară. .

Deși oficialii britanici și americani au sfătuit împotriva unei cereri baltice pentru forțe multinaționale permanente în regiune, summitul va ajunge probabil la un compromis de întăriri rapide promițătoare.

Germania a spus că va pune mai multe trupe pregătite să apere Lituania în cazul în care Rusia ar încerca să pună mâna pe teritoriul NATO și se așteaptă ca Marea Britanie să facă același lucru pentru Estonia, în timp ce Letonia caută Canada pentru a-și angaja mai mulți soldați acolo.

Stoltenberg a declarat luni pentru Financial Times că NATO își va „întări în mod semnificativ” apărarea în Europa de Est.

„Nu împărtășim niciodată detaliile planurilor operaționale”, a spus el. „Dar vă pot asigura că am reușit să protejăm țările care se învecinează cu Rusia de zeci de ani, ajustând prezența noastră în lumina evaluării amenințării. Am mai făcut asta și o vom face din nou.”

Spania, al cărei rege Felipe al VI-lea va găzdui o cină pentru lideri, face, de asemenea, eforturi pentru ca NATO să se concentreze mai mult pe flancul sudic pentru a aborda migrația și grupurile militante din regiunea Sahel din Africa.

Liderii Australiei, Noii Zeelande, Japoniei și Coreei de Sud sunt așteptați să participe la o parte a summitului de la Madrid, parte a unei strategii mai ample a SUA pentru o prezență vestică mai asertivă în regiunea Indo-Pacific pentru a contracara China.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră