Revolte în Suedia: integrarea imigranților este un eșec, conform premierului

30 Apr 2022
Revolte în Suedia: integrarea imigranților este un eșec, conform premierului Galerie foto (2)

În ultimele două săptămâni, revolte violente în cartierele puternic islamizate din Suedia au zguduit țara. Social-democratul Magdalena Andersson a anunțat joi o serie de măsuri care vizează combaterea criminalității, despre care spune că este o consecință a „slăbiciunii” statului suveran, în condițiile în care țara se confruntă cu imigrația în masă scrie Le Figaro.

După cincisprezece zile de revolte care au zguduit violent țara și au lăsat deja o sută de răniți în rândul poliției, premierul suedez Magdalena Andersson a luat cuvântul joi, anunțând în special un plan și mijloace de combatere a crimei din Suedia. Șefa guvernului dorește să abordeze în special criminalitatea în rândul tinerilor, pe care dorește să o combată printr-o colaborare mai strânsă între poliție și serviciile sociale, și instrumente de control pentru a se asigura că copiii rămân acasă, la școală și nu ies pe străzi fără acordul părinților.

Mai presus de toate, liderul din rândurile Partidului Muncitorilor Social Democrați Suedezi a recunoscut public, într-o conferință de presă, pe un ton direct considerat „neobișnuit” de observatorii vieții politice suedeze, insuficiența și eșecurile politicilor de integrare a noilor imigranți în țara ei. Ea a criticat deopotrivă islamismul și extrema dreaptă, care, potrivit ei, „inveninează” viața politică suedeză și împiedică această integrare.

În timp ce numărul persoanelor născute în străinătate și care locuiesc astăzi în Suedia s-a dublat în douăzeci de ani, ajungând acum la două milioane (o cincime din populația acestei țări scandinave), Magdalena Andersson și-a făcut, așadar, autocritica și pe cea a partidului său, la putere timp de opt ani (și, în total, aproape treizeci de ani din ultimii patruzeci de ani). „Integrarea a fost prea slabă, în timp ce, în același timp, am experimentat o imigrație masivă. Societatea noastră a fost prea lipsită de importanță în această problemă, iar resursele alocate poliției și serviciilor sociale, prea mici”, a spus ea, potrivit Reuters. Adăugând: „O astfel de segregare s-a instalat în țară, Suedia este acum compartimentată în societăți paralele. Trăim în aceeași țară, dar în realități complet diferite”.

Imigrația în masă
Deși a fost țara europeană care a susținut cel mai mare aflux de migranți (în raport cu dimensiunea populației sale) de la criza migrației din 2015, Suedia și-a restrâns drastic politica de primire. Sosirea în țară în aprilie a liderului unui partid danez de extremă dreaptă, Rasmus Paludan, a fost pretextul pentru declanșarea violenței împotriva autorităților suedeze. Bărbatul este cunoscut pentru provocări și în special pentru copii arse ale Coranului în locuri publice: a fost expulzat din Franța ca măsură preventivă în 2020 și i-a fost interzis să stea în Belgia... precum și în Suedia.

Din 14 aprilie, anunţul sosirii sale în Suedia a provocat răscoala unor cartiere foarte puternic islamizate din ţară, iar camioane de poliţie au fost incendiate, în strigăte de „Allah Akbar!” jurnaliştilor AFP.

Jurnalistul de origine suedeză Henrik Lindell spune pentru Le Figaro că „timp de patru zile, în cartierele muncitoare și adesea defavorizate, bărbați, în special tineri, dar și femei și copii au aruncat cu pietre în polițiști și chiar pompieri, arzând vehicule aparținând poliției și persoanelor fizice, jefuiri, atacuri asupra a tot ceea ce reprezintă autoritate, chiar și ordinea societății, în Suedia”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră