Israel: ”Cei care vor trimite teroriști, vor avea de suportat consecințele”

20 Iun 2022
Israel: ”Cei care vor trimite teroriști, vor avea de suportat consecințele”
Israelul a declarat că va adopta o „nouă regulă” pentru a-și proteja cetățenii din străinătate și securitatea națională după ce un presupus complot iranian împotriva cetățenilor israelieni de peste ocean a declanșat alarma.
La o reuniune a Cabinetului de duminică, prim-ministrul israelian Naftali Bennett a dat avertismentul, după ceea ce el a numit încercări iraniene de a ataca israelienii în Turcia și în diferite locații din străinătate.
„Vom continua să-i lovim pe cei care trimit teroriști... Noua noastră regulă este: cine trimite, plătește”, a spus el, invocând temerile de un atac iranian iminent.
Israelul mulțumește Turciei pentru ajutor în dejucarea presupusului complot iranian
Israelul consideră Iranul cel mai mare inamic al său și s-a opus ferm acordului din 2015 dintre Iran și puterile mondiale, care a relaxat sancțiunile economice în schimbul limitării activităților nucleare ale Iranului.
Acel acord s-a prăbușit atunci când fostul președinte american Donald Trump și-a retras țara în 2018. Eforturile recente de a reînvia pactul par să fi stagnat.
Israelul susține, de asemenea, că Iranul ar putea folosi mișcarea sa proxy libaneză Hezbollah pentru a-l atrage într-o altă bătălie directă. Părțile s-au luptat în 2006.
Săptămâna trecută, șeful personalului militar al Israelului, Aviv Kochavi, a declarat pentru Hezbollah că o forță copleșitoare va fi folosită în Liban dacă va izbucni un alt război cu mișcarea susținută de Iran.
„Vom face greve foarte mari în timpul războiului, dar îi vom avertiza pe rezidenți și le vom permite să părăsească zonele”, a spus domnul Kochavi.
„Le spun locuitorilor din Liban: vă sfătuiesc să plecați, nu numai la începutul războiului, ci de la începutul tensiunii și înainte ca primul foc să fie tras.
„Te sfătuiesc să părăsești acele zone pentru că forța de atac va fi de neimaginat, ca tine, nimic la care ai fost martor înainte.”
Dl Bennett a reînnoit, de asemenea, avertismentul guvernului său pentru cetățenii israelieni de a evita să zboare în Turcia - în special Istanbul - în acest moment.
„Serviciile de securitate ale statului Israel lucrează pentru a contracara tentativele de atac înainte ca acestea să fie lansate”, a spus el la reuniunea Cabinetului.
Israelul a emis un avertisment de călătorie pentru Turcia săptămâna trecută. Potrivit site-ului web al guvernului israelian, nivelul de amenințare a fost ridicat pentru Istanbul la Nivelul 4 de către Biroul Antiterorism, care este afiliat Consiliului Național de Securitate.
Nivelul 4 este cel mai înalt și înseamnă că o situație de securitate este critică. Nivelurile de amenințare sunt concepute pentru a oferi o indicație amplă a probabilității unui atac terorist.
Avizul de securitate a exclus zborurile cu legături în Istanbul, atâta timp cât israelienii nu părăsesc aeroportul.
Turcia a răspuns săptămâna trecută la avertismentele de securitate israeliene, asigurând lumea că este o țară sigură.
„Aceste avertismente de călătorie sunt considerate a fi legate de diferite evoluții și motive internaționale”, a spus Ministerul turc de Externe.
Duminică, președintele Israelului Isaac Herzog i-a mulțumit președintelui turc Recep Tayyip Erdogan pentru eforturile țării sale de a dejuta atacurile teroriste planificate raportate împotriva israelienilor la Istanbul.
„I-am mulțumit pentru eforturile de a contracara activitățile teroriste pe teritoriul Turciei”, a spus Herzog într-un mesaj pe Twitter. „Am subliniat că amenințarea nu a trecut încă”.
„Cooperarea noastră aduce o mare contribuție la încrederea care se construiește între guvernele și popoarele țărilor noastre”, a spus domnul Herzog.
„Am convenit să continuăm să lucrăm pentru pace și stabilitate în regiunea noastră prin intermediul unui dialog deschis și continuu.”
Între timp, ministrul de externe al Israelului, Yair Lapid, urmează să viziteze Turcia joi pentru discuții cu înalți oficiali, a anunțat duminică Ministerul de Externe al Turciei.
Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a vizitat Israelul luna trecută, în timp ce aliații militari cândva apropiați lucrează pentru a depăși ani de tensiuni.
Legăturile diplomatice au atins un minim istoric în 2010, când comandourile israeliene au ucis nouă activiști turci la bordul navei turcești Mavi Marmara în apele internaționale.
Făcea parte dintr-un grup de nave care încercau să spargă o blocada din Fâșia Gaza. Israelul a susținut că forțele sale speciale au fost atacate mai întâi de activiști.
În 2016, Israelul și Turcia au anunțat oficial încheierea rupturii lor diplomatice de șase ani.

 

 

Sursa: The National

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră