A murit actorul Rudi Rosenfeld

25 Aug 2018
A murit actorul Rudi Rosenfeld

Actorul Rudi (Rudy) Rosenfeld, o emblemă a teatrului idiș din România, a murit vineri, la vârsta de 77 de ani, anunță stirileprotv.ro. Informaţia a fost confirmată de PR-ul Teatrului Evreiesc de Stat (TES), Oana Nae.  “A murit, într-adevăr, azi, la ora 17,00”, a spus aceasta, potrivit sursei citate.

Şi regizorul Erwin Simsensohn a anunţat, în pagina sa de Facebook, decesul îndrăgitului actor.

”S-a stins. Am aflat acum 10 minute. Nu am cuvinte. Doar lacrimi. L-am iubit ca pe un bunic.... Cei care l-ati cunoscut si l-ati iubit... spuneti in soapta (dupa traditia evreiasca, cea care l-a calauzit intreaga viata).. Zihrono Livraha (Fie amintirea lui binecuvantata)”, a scris regizorul.

Rudi Rosenfeld s-a născut la 5 august 1941, la Cernăuți.

Rudi Rosenfeld a debutat la o vârstă foarte fragedă, la numai 13 ani, atunci când s-au făcut preselecții la TES (Teatru Evreiesc de Stat). Tânărul școlar nu a stat pe gânduri, și și-a dorit cu ardoare să participe, iar regizorii văzând că este un talentat actor chiar fiind atât de mic, l-au acceptat numai decât.

Actorul a jucat cu mari nume ale TES, Sevila Pastor, a jucat rolul lui Frank în inegalabilul Frank al V-lea de Dürrenmat, a jucat în limba română, în 300 de spectacole în turneu prin întreaga Românie, dar și de 80 de ori în limba pe care o cunoștea cel mai bine, idiș.

Potrivit site-ului Teatrului Evreiesc de Stat, în stagiunea actuală el juca în mai multe spectacole: rolul Mlotek în "Dumnezeul Răzbunării", Lazerovitch în "Varşovia: Ghid Turistic", Şalom Alehem în "De la Caragiale la Şalom Alehem", Gottlieb Meisel în "Musca Spaniolă", Rabin, Treitl în "Yentl", Isruel în "Stele Rătăcitoare", Schwartzkopf în "Păpuşarul".

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră