Oamenii de ştiinţă de la universităţile Tel Aviv (Israel) şi Uppsala (Suedia) au început să folosească teste ADN pentru descifra misterele Manuscriselor de la Marea Moartă, alcătuite din câteva mii de fragmente de înscrisuri antice, şi au descoperit în timpul acestui proces că unele dintre părţile componente ale acestor texte străvechi erau numerotate sau alăturate în mod eronat, informează DPA.
Un păstor beduin a descoperit primul manuscris, din întâmplare, în 1947. Celelalte au fost recuperate în următorii ani din 11 peşteri situate în apropiere de Qumran, o fostă aşezare umană aflată pe ţărmul nord-vestic al Mării Moarte.
Manuscrisele au trecut prin mai multe mâini de atunci. În plus, cele mai multe dintre ele nu au fost descoperite intacte. Din cauza acestor doi factori, asamblarea corectă a celor peste 25.000 de fragmente a semănat până acum cu un puzzle extrem de greu de realizat.
Asamblarea fragmentelor este considerată de multă vreme o sarcină importantă din motive ştiinţifice, culturale, istorice şi religioase. Oded Rechavi, cercetător la Universitatea dinTel Aviv, consideră că găsirea acestor texte vechi de două milenii reprezintă cea mai importantă descoperire arheologică ce a fost făcută vreodată.
De exemplu, manuscrisele conţin unele dintre cele mai vechi versiuni ale Bibliei, fapt care le-a făcut să devină de un interes vital pentru evrei, creştini şi musulmani.
Profesorul Rechavi şi colegii lui, inclusiv Noam Mizrahi, tot de la Universitatea din Tel Aviv, şi Mattias Jakobssob, de la Universitatea Uppsala din Suedia, au publicat rezultatele cercetărilor lor într-un studiu apărut marţi în revista ştiinţifică americană Cell.
Oded Rechavi a declarat luni că analizarea mostrelor de ADN prelevate din 35 de fragmente a confirmat faptul că anumite elemente făceau într-adevăr parte dintr-un tot unitar.
Într-un alt caz însă, aceeaşi analiză a dovedit dincolo de orice dubiu că fragmente despre care mult timp s-a considerat că ar trebui alăturate şi citite împreună au fost scrise de fapt pe piei de animale diferite - oaie şi vacă -, sugerând astfel că nu trebuiau asociate.