Moment istoric. O nouă eră spațială ar putea începe miercuri, dacă și condițiile meteo o vor permite

27 Mai 2020 | scris de I.D.
Moment istoric. O nouă eră spațială ar putea începe miercuri, dacă și condițiile meteo o vor permite Galerie foto (2)

O nouă eră spaţială ar trebui să înceapă miercuri, odată cu lansarea pe orbită a doi astronauţi de la NASA la bordul unei capsule construite de compania SpaceX, o capacitate deţinută mult timp în regim de monopol de un grup extrem de restrâns de ţări şi de care administraţia americană a fost privată în ultimii nouă ani.

LIVE

 

Pentru prima oară din 2011, astronauţi americani pornesc spre spaţiu de pe teritoriu american. #NASA ne invită pe toţi să urmărim evenimentul.

Însă ploaia şi furtunile s-au abătut asupra Centrului Spaţial Kennedy din Florida miercuri dimineaţă, iar Centrul Naţional pentru Uragane (National Hurricane Center) din Statele Unite a anunţat formarea unei furtuni tropicale în largul statului Carolina de Sud, aflat puţin mai la nord, care ar putea să reprezinte un risc pentru astronauţi în cazul unei amerizări de urgenţă în Oceanul Atlantic după lansare.

Posibilă amânare pentru sâmbătă

Reprezentanţii agenţiei spaţiale americane (NASA) şi ai companiei SpaceX se vor reuni miercuri pentru a decide o eventuală amânare pentru sâmbătă - următoarea fereastră posibilă de lansare.

"Reuniunea de miercuri în care vom discuta despre vremea din Atlantic va stabili dacă vom putea efectua această lansare", a scris pe Twitter antreprenorul Elon Musk, fondatorul SpaceX, care aşteaptă acest moment istoric încă de la înfiinţarea companiei sale spaţiale private în 2002.

Deocamdată, lansarea rămâne programată pentru miercuri la ora locală 16:33 (20:33 GMT) de la rampa 39A, aceeaşi de pe care au plecat în spaţiu Neil Armstrong şi colegii lui din misiunile Apollo. O rachetă din gama Falcon 9 construită de SpaceX, ce va purta noua capsulă Crew Dragon, va fi lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ LUATĂ DE NASA - UPDATE

Agenția Spațială Americană (NASA) a fost nevoită să decidă amânarea, cel mai probabil pentru sâmbătă, așa cum se preconiza, a lansării. Condițiile meteo nu au permis lansarea, în cele din urmă. Decizia a fost luată cu aproximativ 15 minute înainte de lansare. Iată mesajul postat pe Twitter de NASA:

 

Bob Behnken şi Doug Hurley, cei doi astronauţi aleşi de NASA

Bob Behnken şi Doug Hurley, cei doi astronauţi aleşi de NASA pentru această misiune cu rol demonstrativ, se află în carantină de două săptămâni. Dar, în pofida izolării celor doi astronauţi, misiunea lor a fost menţinută în calendarul NASA.

Space Exploration Technologies Corp, creată cu obiectivul de a schimba regulile jocului din industria aerospaţială, a câştigat treptat încrederea celei mai mari agenţii spaţiale de pe planeta noastră.

SpaceX a devenit în 2012 prima companie privată care a reuşit să conecteze o capsulă de tip cargo la ISS, pe care o realimentează de atunci cu regularitate. Doi ani mai târziu, NASA a semnat un nou contract cu SpaceX pentru următoarea etapă a colaborării lor: SpaceX să trimită astronauţi americani la bordul ISS, "încă din 2017", după ce va adapta capsula Dragon.

"SpaceX nu ar fi aici fără NASA", a declarat Elon Musk anul trecut, după o repetiţie generală reuşită - dar fără echipaj uman - a unui zbor al capsulei sale, lansată cu succes spre ISS.

NASA a plătit 3 miliarde de dolari

Agenţia spaţială americană a plătit peste 3 miliarde de dolari pentru ca SpaceX să conceapă, să construiască, să testeze şi să administreze noua sa capsulă spaţială, reutilizabilă, pentru şase zboruri spre şi dinspre ISS. Dezvoltarea noii capsule a înregistrat întârzieri, a fost marcată de explozii şi de probleme tehnice la nivelul paraşutelor cu rol de frânare, însă SpaceX a reuşit să întreacă Boeing, o companie plătită la rândul ei de NASA pentru a fabrica o capsulă spaţială (Starliner), care nu este încă pregătită pentru a transporta astronauţi la bordul ISS.

Această investiţie făcută de NASA, decisă pentru capsule cargo în timpul administraţiei Bush şi pentru capsule cu echipaj uman în timp administraţiei Obama, este considerată profitabilă în raport cu zecile de miliarde de dolari cheltuite pentru dezvoltarea precedentelor sisteme spaţiale create de specialiştii agenţiei spaţiale americane.

"Unii au spus că este nefezabil sau imprudent să lucrezi cu sectorul privat în această manieră. Eu nu sunt de acord cu acest punct de vedere", declara Barack Obama în 2010. Ostilitatea Congresului american şi a reprezentanţilor NASA, în faţa pretenţiilor emise de SpaceX, era pe atunci uriaşă.

Donald Trump, prezent la lansare

Zece ani mai târziu, un alt preşedinte american, Donald Trump, va asista de la Centrul Spaţial Kennedy la acest succes potenţial. Preşedintele republican încearcă să reafirme dominaţia americană în sectorul spaţial, atât din punct de vedere militar, cât şi ştiinţific, întrucât a ordonat revenirea astronauţilor americani pe Lună în 2024.

Crew Dragon este o capsulă precum celebra Apollo, dar reprezentând o versiune din secolul al XXI-lea. Ecranele tactile au înlocuit butoanele şi manetele. Interiorul său este dominat de alb, iar iluminarea este mai subtilă.

"Cu siguranţă că toţi piloţii din lume vor avea mai multă încredere dacă le daţi un joystick decât un iPad!", a glumit Thomas Pesquet, astronautul francez care ar putea să devină primul european care va călători la bordul capsulei Crew Dragon, în 2021.

Noua capsulă nu are nimic de-a face cu uriaşele navete spaţiale americane, imense vehicule cu aripi, care au zburat în spaţiu între anii 1981 şi 2011.

"Ne aşteptăm la un zbor mai lin, dar mai zgomotos", a declarat Bob Behnken, care, la fel ca şi colegul său de echipaj, a zburat de două ori în spaţiu la bordul unor navete americane.

Spre deosebire de navetele spaţiale, din care una (Challenger) a explodat în 1986 la scurt timp după decolare, capsula Crew Dragon poate să se ejecteze în regim de urgenţă dacă racheta purtătoare întâmpină anumite probleme tehnice.

Crew Dragon are misiunea de a se conecta la ISS, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, de care ar putea să rămână andocată până în luna august.

Dacă îşi îndeplineşte misiunea şi este certificată drept un mijloc de transport spaţial sigur, atunci astronauţii americani nu vor mai depinde de Rusia pentru a ajunge în spaţiu: din 2011, capsulele Soyuz erau singurele "taxiuri" spaţiale disponibile pe Terra. Lansările din Florida ar putea să redevină regulate şi fiecare capsulă Crew Dragon va putea să transporte echipaje alcătuite din patru astronauţi.

Totodată, SpaceX va fi liberă să organizeze călătorii spaţiale pentru turişti, costul mediu al unui bilet ce asigură un loc la bordul capsulelor Crew Dragon fiind estimat la câteva zeci de milioane de dolari.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră