Trump ordonă redeschiderea bisericilor în SUA

23 Mai 2020 | scris de A.A.
Trump ordonă redeschiderea bisericilor în SUA

Donald Trump a declarat că bisericile, moscheile și sinagogile sunt servicii esențiale în vremea pandemiei și a ordonat guvernatorilor statelor americane să le redeschidă imediat, altfel le va deschide el prin ordin prezidențial, precizează The Guardian.

”Unii guvernatori au anunțat redeschiderea magazinelor ce comercializează băuturi alcoolice și a clinicilor ce efectuează avorturi, dar nu au permis redeschiderea bisericilor. Nu este logic. Așa că voi corecta această eroare gravă și declar bisericile ca servicii esențiale pentru populație”, anunță Trump prin intermediul conferinței de presă de la Casa Albă.

”Guvernatorii trebuie să repare această nedreptate și să redeschidă aceste locuri esențiale religiei chiar din acest weekend. Dacă nu o vor face, o voi face eu, voi trece peste decizia lor. America are nevoie acum mai mult ca oricând de rugăciune”, adaugă Trump.

După doar două minute de declarații, a părăsit podiumul și a refuzat să răspundă întrebărilor ziariștilor.

Remarca sa a stărnit un val de confuzie deoarece guvernul federal nu are dreptul constituțional de a impune guvernatorilor statali să redeschidă afacerilor, bisericile sau școlile, dar a fost o mișcare politică extrem de calculată deoarece în cadrul alegerilor din 2016, 5 din 6 evagheliști creștini i-au acordat votul.

La începutul acestei săptămâni, Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA a publicat un plan de 60 de pagini menit să redeschidă în deplină siguranță restaurantele, școlile, grădinițele, transportul în comun și a altor afaceri. Nu s-au făcut precizări legate de slujbele religioase sau localuri de cult.

În timpul pandemiei, au avut loc mai multe conflicte directe între Trump și guvernatori acesta amenințându-i că va ordona redeschiderea economiei, dacă ei vor continua să amâne luarea unei decizii ferme.

Alte stiri din Externe

Ultima oră