Poziția lui Novak Djokovic față de vaccinare va arăta că este de partea dreaptă a istoriei

09 Feb 2022
Poziția lui Novak Djokovic față de vaccinare va arăta că este de partea dreaptă a istoriei

Novak Djokovic a revenit urmărind titlurile de Grand Slam la Paris și Londra, după expulzarea sa din Australia. Cei tentați să-l huiduie atunci când apare la Roland-Garros și Wimbledon pentru a apăra cele două titluri de tenis de Grand Slam pe care le deține încă, ar trebui să se gândească dacă un astfel de tratament este corect. Acesta este un om care și-a respectat principiile, iar el s-ar putea să ajungă pe partea dreaptă a istoriei, scrie ziarul Express .

Cineva din autoritatea australiană i-a spus clar lui Djokovic că ar putea juca la Australian Open, dar în timp ce era în drum spre Melbourne, altcineva s-a răzgândit. Djokovic a contestat acest lucru ​​cu succes, așa că guvernul federal a găsit un alt aspect tehnic iar de data aceasta Djokovic nu a putut contracara, așa că a fost expulzat.

Din fericire pentru Australia, Djokovic a făcut o eroare în documentația de imigrare, nu respectase distanțarea socială când a avut Covid în decembrie și oricum nu este cel mai popular sportiv din lume, așa că antipatia publică a limitat rușinea Australiei.

Însă, uitându-ne la subiect fără pasiune, este ușor de concluzionat că sârbul a fost tratat prost.

Primul lucru de spus despre Djokovic este că refuzul său de a face un vaccin Covid este în întregime în concordanță cu tot ceea ce a făcut în viața sa.

Ca junior, a tușit și a strănutat frecvent ca reacție la unele flori sălbatice de lângă un teren de tenis, iar prima parte a carierei sale profesionale a fost dominată de retrageri importante de la jumătatea meciului, când corpul lui s-a răzvrătit.

A devenit o glumă în lumea tenisului, culminând cu Andy Roddick spunând într-un interviu pe teren la US Open din 2008 că Djokovic a avut atât de multe boli încât probabil a avut „gripă aviară, antrax, Sars, tuse comună și răceală”.

Djokovic a surprins când nu s-a retras din sferturile de finală la Australian Open 2010, în ciuda faptului că a părăsit terenul pentru a vomita. Acel meci a fost observat de un dietetician care a identificat o intoleranță la gluten și lactate - nu grozav pentru un copil care a crescut cu o pizzerie ca afacere de familie.

Din 2010, retragerile lui Djokovic au devenit rare, a câștigat 19 titluri de Grand Slam în următorii 11 ani și a dominat tenisul masculin. A fost salvarea lui când a găsit o dietă care să funcționeze pentru el încât chiar a „scris” o carte scurtă "Serve to Win" (scriitorul-fantomă nu a fost niciodată dezvăluit) în 2013 despre cum a depășit tendința corpului său de a se răzvrăti, iar în 2016 a deschis un restaurant vegan din Monte Carlo (închis de atunci).

În 2017, o problemă de lungă durată la cot l-a făcut să se retragă din meciul său din turul al patrulea de la Wimbledon, în urma căruia a fost sfătuit să se opereze.

El a refuzat, alegând în schimb să stea pe tușă tot restul anului pentru a lăsa natura să vindece problema.

Când a reapărut după revenirea sa eșuată la Australian Open 2018, el a cedat în cele din urmă unei intervenții chirurgicale; susține că a plâns trei zile pentru că nu și-a putut urma principiile. (Intervenția a rezolvat problema – până în iulie 2018 a fost campion la Wimbledon și a câștigat șapte din cele 11 titluri majore ulterioare.)

Pe acest fundal, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că abordarea lui naturală față de vaccinurile COVID-19 a fost că nu a vrut să le facă. Chiar dacă nu s-ar fi contaminat cu Covid în iulie 2020 la un eveniment pe care l-a organizat cu o abordare oarecum lejeră a siguranței medicale, probabil că tot ar fi avut încredere în corpul său pentru a-și dezvolta propria imunitate.

Cu toate acestea, până la începutul anului 2022, aceasta nu era o opțiune pentru el, cel puțin nu una care i-a permis să-și facă meseria la toate turneele majore de pe circuitul mondial de tenis profesionist. Australia a spus foarte clar că, dacă nu este vaccinat, nu va avea voie să joace Australian Open.

Există o serie de elemente medicale care sunt foarte deranjante în acest sens. Cel mai evident este că rolurile vaccinării și testării au fost prost amestecate. Dacă scopul este de a păstra un eveniment în siguranță, atunci testarea este instrumentul principal. Dacă se urmărește reducerea sarcinii serviciilor medicale, atunci vaccinarea are o anumită justificare.

Până la sfârșitul anului 2021, era clar că vaccinurile Covid pot reduce probabilitatea îmbolnăvirii grave și a decesului, cel puțin pentru o perioadă limitată de timp, la cei mai vulnerabili, dar nu împiedică persoanele vaccinate să facă Covid.

În timp ce critica lipsei măsurilor de siguranță la Cupa Adria a lui Djokovic din 2020 este legitimă, refuzul acestuia de intrare la Australian Open ar fi fost justificat doar dacă ar fi refuzat să facă testele prevăzute pentru a dovedi că nu suferă de Covid.

Dar e mai rău decât atât. Până la începutul anului 2022, existau dovezi alarmante că rezultatul vaccinurilor împotriva Covid-19 era grav viciat. Un editorial Lancet a citat dovezi că persoanele nevaccinate cu imunitate naturală (pe care a avut-o Djokovic) aveau de zece ori mai puține șanse de a contracta virusul decât cei care nu aveau imunitate naturală și au fost vaccinațiDe asemenea, din datele din Marea Britanie a fost clar că cei care au avut imunitate naturală și s-au vaccinat au avut o creștere de aproape trei ori a suferinței de efecte secundare sistemice.

Nu a existat absolut nicio justificare științifică sau medicală pentru ca Novak să facă vaccinul, mai ales că nu ar ajuta la reducerea șanselor ca el să-l transmită altora. Decizia a devenit apoi una individuală și pentru asta, având în vedere vârsta și condiția sa fizică, l-ar pune pe Djokovic la un risc extrem de scăzut de a suferi într-adevăr o boală gravă din cauza virusului.

Nimic din toate acestea nu este pentru îi apăra pe cei care aleg să nu fie vaccinați – este încă prea devreme pentru a face asta. Dar având în vedere dovezile de mai sus și faptul că odată vaccinat nu poți fi dez-vaccinat, argumentul în favoarea obligației de vaccinare este foarte slab.

Cu toate acestea, lui Djokovic i s-a refuzat șansa de a juca cel mai de succes turneu al său pe baza unei obligații de vaccin. 

Cei tentați să-l huiduie atunci când apare la Roland-Garros și Wimbledon pentru a apăra cele două titluri de tenis de Grand Slam pe care le deține încă, ar trebui să se gândească dacă un astfel de tratament este corect. Acesta este un om care și-a respectat principiile, chiar dacă asta l-ar lipsi un loc proeminent în istoria tenisului  (într-adevăr, titlul pe care l-ar fi putut câștiga în ianuarie a fost luat de principalul său rival Rafael Nadal, care nu l-a învins niciodată pe Djokovic la Australian Open).

Indiferent dacă cineva este de acord cu poziția lui Djokovic sau nu, curajul său moral și legitimitatea cazului său ar trebui măcar recunoscute, iar el s-ar putea să ajungă pe partea dreaptă a istoriei.

Autor: Chris Bowers - scriitor, radiodifuzor și istoric de tenis  și autorul cărții Novak Djokovic: biografie

Alte stiri din Sport

Ultima oră