Un studiu israelian recent publicat arată ca imunitatea dobândită în mod natural conferă o protecție mai puternică împotriva infecției și bolilor simptomatice cauzate de varianta Delta a SARS-CoV-2, în comparație cu imunitatea indusă de vaccinul Pfizer în două doze.
Cercetatorii din Israel au realizat un studiu observațional retrospectiv pe 124.500 de persoane, comparând doua grupuri: primul grup format din indivizi care nu au fost niciodata infectati cu SARS-CoV-2 care au primit un regim de două doze de vaccin BioNTech/Pfizer și un alt grup de indivizi infectați anterior care au avut nu au fost vaccinați.
Studiul a aratat ca vaccinații care nu fusesera infectați cu SARS-CoV-2 au avut un risc de 13,06 ori mai mare de infecție epidemiologică cu varianta Delta, comparativ cu persoanele nevaccinate-infectate anterior . Riscul crescut a fost semnificativ și pentru boala simptomatică. S-a observat o scadere imunității dobândite în mod natural în timp dar vaccinații neinfectați cu SARS-CoV-2 aveau încă un risc crescut de 5,96 ori pentru infecția inițială și un risc crescut de boală simptomatică de 7,13 ori mai mare.
Concluzia studiului este ca imunitatea dobândită în mod natural conferă o protecție mai puternică împotriva infecției și bolilor simptomatice cauzate de varianta Delta a SARS-CoV-2, în comparație cu imunitatea indusă de vaccinul Pfizer în două doze.
L'immunité post infectieuse confère une protection plus forte contre l'infection (13 fois meilleure) causée par la variante Delta du SRAS-CoV-2, par rapport à l'immunité induite par le vaccin à deux doses BNT162b2. https://t.co/oBJ4frAz9h
— JJHN (@jjohana) April 27, 2022