Polonia refuză să accepte sau să plătească pentru mai multe vaccinuri COVID-19

19 Apr 2022
Polonia refuză să accepte sau să plătească pentru mai multe vaccinuri COVID-19

Polonia nu va accepta sau nu va plăti pentru mai multe doze de vaccin COVID-19 în baza contractului de furnizare al Uniunii Europene, a declarat marți ministrul sănătății, creând terenul pentru o luptă juridică cu producătorii, scrie ReutersPfizer a declarat că acordul său privind furnizarea vaccinului său COVID-19 către statele membre ale Uniunii Europene este cu Comisia UE.

Polonia, împreună cu alți membri ai UE, a primit vaccinuri împotriva COVID-19 în timpul pandemiei de coronavirus în baza unor contracte de furnizare convenite între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri precum BioNTech și Pfizer sau Moderna.

Cel mai mare furnizor al Poloniei este Pfizer. Cu toate acestea, țara a înregistrat o utilizare mai mică a vaccinurilor decât cea mai mare parte a Uniunii Europene și are un stoc de vaccinuri excedent, o parte din care a vândut sau a donat altor țări.

„La sfârșitul săptămânii trecute, am folosit clauza de forță majoră și am informat atât Comisia Europeană, cât și principalul producător de vaccinuri că refuzăm să luăm aceste vaccinuri în acest moment și, de asemenea, refuzăm să plătim”, a declarat ministrul Sănătății, Adam Niedzielski la TVN24.

„Într-adevăr, consecința acestui lucru va fi un conflict juridic, care are deja loc”, a spus el.

Polonia nu poate rezilia direct contractul de furnizare de vaccinuri, deoarece părțile la contracte sunt Comisia Europeană și producătorii, a spus el.

Valoarea contractului pentru furnizarea de vaccinuri către Polonia până la sfârșitul anului 2023 cu un singur producător a fost de peste 6 miliarde de zloți (1,3 miliarde de euro), din care peste 2 miliarde de zloți pentru furnizare în 2022.

Pfizer a declarat că acordul său privind furnizarea vaccinului său COVID-19 către statele membre ale Uniunii Europene este cu Comisia UE.

„Discuțiile noastre cu guvernele și detaliile livrărilor de vaccin sunt confidențiale”, a adăugat acesta.

Partenerul Pfizer, BioNTech, a spus doar că Pfizer era responsabil de relația comercială cu Polonia.

Polonia, o țară cu aproximativ 38 de milioane de locuitori, a raportat 5.983.864 de cazuri de coronavirus și 115.809 decese.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru sănătate, Stefan de Keersmaecker, a declarat marți, într-o conferință de presă, că statele membre sunt legate de obligații contractuale, dar că înțeleg „poziția dificilă” a Poloniei.

„Continuăm să facilităm discuțiile dintre guvernul polonez și companie pentru a găsi o soluție pragmatică la această situație specifică cu care se confruntă țara”, a spus el.

În Polonia, 59% din populație a fost vaccinată cu două doze și 31% a primit o vaccinare de rapel. Aceasta este mult sub media UE de 72,5% și, respectiv, aproape 53%.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră