Covid19: Un țânțar a fost descoperit într-o fiolă de vaccin Moderna, 764.000 de doze retrase

14 Apr 2022
Covid19: Un țânțar a fost descoperit într-o fiolă de vaccin Moderna, 764.000 de doze retrase

Insecta a fost descoperită la un centru de vaccinare din Spania unde a fost produs acest lot. Retragerea afectează mai multe țări europene, scrie Le Parisien.

Laboratorul Moderna a trebuit să rertraga 764.900 de doze de vaccin împotriva coronavirusului după descoperirea unui țânțar în interiorul unei fiole într-un centru de vaccinare din Malaga, Spania, după cum relatează ziarul iberic El País.

Retragerea a fost anunțată vinerea trecută de Agenția Spaniolă pentru Medicament și Produse de Sănătate (AEMPS), care s-a referit la un „corp străin” într-un flacon, fără a oferi mai multe detalii despre incident. Lotul a fost produs într-o fabrică spaniolă situată în San Sebastián de los Reyes, lângă Madrid. Aici sticlele sunt umplute și ambalate, în timp ce flaconul este produs în Elveția.

Flacoanele au fost apoi distribuite în mai multe țări (Norvegia, Suedia, Polonia, Portugalia și, prin urmare, Spania), toate afectate de retragere. Ar fi fost expediat în cursul lunii ianuarie. Autoritățile norvegiene au fost cele care au dezvăluit motivul acestei retrageri.

Un alt incident pe un lot fabricat în Spania în august
„Concluzia preliminară a Modernei este că corpul străin este o insectă mică, un țânțar, care a intrat în flacon în timpul producției și nu a fost depistată prin operațiunile de control”, scriu autoritățile norvegiene.

Compania producătoare a dorit însă, într-un comunicat de presă comun cu Moderna, să liniștească. „Flaconul afectat a fost perforat și nu a fost administrat (…) Flaconul a fost returnat pentru expertiză criminalistică și s-a deschis o anchetă (…) Nu au fost semnalate probleme de siguranță la persoanele care au primit vaccinul Moderna”, scriu aceștia, amintind că „900 de milioane doze din acest vaccin au fost inoculate în lume”.

Acesta este al doilea incident legat de vaccinurile Moderna ambalate în Spania. La sfârșitul lunii august, au fost descoperite impurități în loturi de vaccinul Moderna Covid. Investigațiile au relevat că impuritățile găsite erau particule de oțel inoxidabil cauzate de „frecarea între două piese metalice instalate în modulul capac al liniei de producție din cauza asamblarii incorecte”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră