Reuters informează că SUA și țările europene iau măsuri pentru a achiziționa sau produce vaccinuri pentru a preveni extinderea gripei aviare la personalul care lucrează în fermele de păsări, pe fondul extinderii focarelor, în SUA, și la fermele de vaci.
Acţiunile sunt un răspuns la procesul de răspândire explozivă a unei noi tulpini a virusului gripei aviare, H5N1, care a apărut la finele lui 2020 şi a provocat un număr fără precedent de decese în rândul păsărilor sălbatice şi domestice şi care a început să infecteze şi alte specii de mamifere.
În luna martie, autoritățile americane au anunţat că au descoperit prezența virusul gripei aviare în rândul vacilor de lapte, fiind infectate zeci de turme din nouă state şi doi muncitori din industria lactatelor.
Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente a estimat că 20% din producţia americană de lapte relevă simptome de infecţie cu virusul grupei aviare, ceea ce sugerează că este posibilă o largă răspândire.
Expunerea personalului uman la virus, în operaţiunile de creştere a păsărilor şi producţie de lactate, reprezintă un potențial pericol ca virusul să sufere mutaţii şi să dobândească capacitatea de a se răspândi uşor în rândul oamenilor.
"Toate eforturile noastre trebuie să se concentreze pe prevenirea acestor cazuri. Atunci când vom avea infecţii pe scară largă în rândul oamenilor vom avea o mare problemă", declară Matthew Miller, director la centrul canadian de pregătire împotriva pandemiilor de la Universitatea McMaster.
SUA au încheiat deja o serie de contracte cu companiile CSL şi GSK pentru a testa vaccinuri fabricate înaintea pandemiei, care ar putea fi mai potrivite cu tulpina virusuluo care circulă în prezent decât cele mai vechi împotriva H5N1, aflate în stoc.
Un oficial al Departamentului american Sănătăţii a. conformat pentru Reuters că SUA au decis să meargă mai departe cu vaccinul produs de CSL.
Purtătorul de cuvânt al Autorității pentru Pregătire şi Răspuns în caz de Urgenţă Sanitară (HERA) din cadrul Comisiei Europene, Stefan De Keersmaecker, a declarat că statele europene lucrează la o schemă de achiziţii comune de vaccinuri CSL Seqirus "pentru a preveni o pandemie" ce ar putea fi declanşată de personalul expus contaminării de la păsările sau animalele infectate.
O purtătoarea de cuvânt de la CSL, companie care are contracte pentru vaccinuri împotriva pandemiei de gripă cu 30 de guverne, a spus că firma poartă discuţii cu mai multe guverne în legătură cu achiziţionarea de vaccinuri încă din 2022 și că aceste solicitări s-au accelerat după descoperirea noilor focare în SUA.
Decizia cu privire la cum şi când va fi utilizat vaccinul depinde de evoluția procesului de transmitere, a severității bolii, înregistrarea unor cazuri la persoane care nu au legătură cu fermele de vaci şi mutaţiile virusului, a declarat directorul general adjunct de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Nirav Shah.
La rândul său, virusologul olandez Ron Fouchier de la centrul Erasmus MC din Rotterdam, care cercetat mutațiile genetice necesare pentru ca gripa aviară să declanşeze o pandemie, afirmă că planul Europei este acela de a achiziţiona vaccinuri de la CSL pentru persoanele a căror ocupaţie îi expune la virusul gripei aviare.