Tehnologia intervine în a pune capăt pandemiei

22 Iun 2022
Tehnologia intervine în a pune capăt pandemiei
Instrumentele de urmărire a sănătății purtate la încheietura mâinii ar putea detecta Covid-19 cu zile înainte de apariția simptomelor, sugerează cercetările, potrivit The National.
Trackerele monitorizează modificările temperaturii pielii, ale inimii și ale ritmului respirator și ar putea fi combinate cu inteligența artificială (AI) pentru a oferi un diagnostic, a descoperit un studiu.
O echipă care scrie în jurnalul BMJ Open a testat brățara AVA, un instrument de urmărire a fertilității pe care oamenii îl pot cumpăra online pentru a identifica cel mai bun moment pentru a concepe.
Monitorizează ritmul respirator, ritmul cardiac, variabilitatea ritmului cardiac, temperatura pielii încheieturii mâinii și fluxul sanguin.
Alte dispozitive de urmărire a căldurii, cum ar fi Fitbit sau Apple Watch, nu au încă capacitatea, dar în viitor ar putea fi posibil și extrem de util, au spus cercetătorii.
Dr Lorenz Risch, președintele Dr. Risch Laboratories din Elveția, a declarat pentru The National că brățara AVA este un produs medical certificat, care este, de asemenea, autorizat pentru urmărirea fertilității.
„Până acum, nici ceasurile Apple și nici Fitbit nu pot fi considerate produse medicale”, a spus el. „Ca instrument de urmărire în sine, brățara AVA include și monitorizarea temperaturii încheieturii mâinii, care este inclusă doar într-o minoritate a altor instrumente de urmărire a sănătății.
„Teoretic, ar putea părea fezabil ca algoritmii AI identificați cu brățara AVA să poată fi adaptați altor instrumente de urmărire a sănătății care monitorizează aceiași parametri fiziologici sau similari. Cu toate acestea, se așteaptă ca acest lucru să ia în considerare aspecte tehnice, de reglementare, precum și de standardizare.
„Cu toate acestea, având în vedere faptul că peste 100 de milioane de trackere de fitness au fost vândute la nivel global în 2021, încercarea de a aplica algoritmul AVA altor dispozitive de urmărire a sănătății ar permite în cele din urmă o creștere a acoperirii și a utilizării tehnologiei de urmărire a sănătății bazată pe inteligență artificială pentru a sprijină cu putere stăpânirea situațiilor de pandemie.”
În cadrul studiului, 1.163 de persoane cu vârsta sub 51 de ani din Liechtenstein au fost urmărite de la începutul pandemiei.
Li s-a cerut să poarte brățara AVA noaptea, dispozitivul salvând date la fiecare 10 secunde. Oamenii trebuie să doarmă cel puțin patru ore pentru ca acesta să funcționeze.
Brățările au fost sincronizate cu o aplicație pentru smartphone, oamenii înregistrând orice activități care ar putea afecta rezultatele, cum ar fi alcoolul, medicamentele eliberate pe bază de rețetă și drogurile recreative.
De asemenea, au înregistrat posibile simptome de Covid-19, cum ar fi febra.
Toți cei din studiu au făcut teste rapide de anticorpi pentru Covid-19, în timp ce cei cu simptome au făcut și un test PCR.
În total, au fost înregistrate 1,5 milioane de ore de date fiziologice și Covid-19 a fost confirmat la 127 de persoane, dintre care 66 (52 la sută) și-au purtat dispozitivul timp de cel puțin 29 de zile consecutive și au fost incluse în analiză.
Studiul a constatat că au existat schimbări semnificative în organism în timpul perioadei de incubație pentru infecție, în perioada de dinaintea apariției simptomelor, când au apărut simptomele și în timpul recuperării, comparativ cu non-infectia.
În general, trackerul și algoritmul computerizat au identificat 68% dintre persoanele pozitive cu Covid-19 cu două zile înainte de apariția simptomelor.
Echipa, inclusiv membri ai Institutului de Cercetare Cardiovasculară din Basel, a concluzionat că au existat limite ale cercetării, inclusiv că nu au fost capturate toate cazurile de Covid-19.
Dar ei au spus: „Tehnologia senzorilor purtabili poate permite detectarea Covid-19 în perioada pre-simptomatică.
„Tehnologia senzorilor purtabili este o metodă ușor de utilizat, cu costuri reduse, care le permite persoanelor să își urmărească sănătatea și bunăstarea în timpul unei pandemii.
„Cercetarea noastră arată cum aceste dispozitive, în parteneriat cu inteligența artificială, pot depăși granițele medicinei personalizate și pot detecta boli înainte de [apariția simptomelor], reducând potențial transmiterea virusului în comunități.”
Algoritmul este acum testat într-un grup mult mai mare de 20.000 de oameni din Țările de Jos, rezultatele fiind așteptate la sfârșitul acestui an.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră