OMC ridică temporar brevetele pentru vaccinurile COVID-19

21 Iun 2022
OMC ridică temporar brevetele pentru vaccinurile COVID-19
Organizația Mondială a Comerțului a convenit vineri să ridice temporar brevetele pentru vaccinurile Covid-19, după doi ani de negocieri dure, dar experții și-au exprimat scepticismul că acordul va avea un impact major asupra inegalității globale în materie de vaccinare, anunță The National.
Acordul fără precedent, sigilat de toți cei 164 de membri ai OMC după discuții cu orele suplimentare, va acorda țărilor în curs de dezvoltare dreptul de a produce vaccinuri împotriva Covid-19 timp de cinci ani „fără acordul titularului dreptului”.
Inegalitatea vaccinului Covid în întreaga lume se înrăutățește, spune Gordon Brown
Persoanele care au avut Covid-19 prezintă un risc mai mare de a dezvolta diabet, sugerează studiul
Consilierii FDA din SUA recomandă vaccinurile Covid-19 celor mai tineri din țară
Din octombrie 2020, Africa de Sud și India au cerut ca drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva coronavirusului să fie ridicate temporar, astfel încât acestea să poată stimula producția pentru a aborda inegalitatea deficitară în accesul dintre națiunile bogate și cele sărace.
Dar compromisul de vineri nu a îndeplinit cererile lor anterioare ca derogarea să se aplice în toate țările – și să acopere, de asemenea, testele și tratamentele Covid.
Conform termenilor noului acord, membrii OMC au la dispoziție șase luni pentru a decide dacă vor extinde măsurile „pentru a acoperi producția și furnizarea de diagnostice și terapii Covid-19”.
„Acest lucru nu corespunde cererii inițiale”, a spus Jerome Martin, cofondatorul Observatorului pentru Transparența Politicii Drogurilor, subliniind faptul că acordul include doar țările în curs de dezvoltare.
„Trebuie să vedem ce face în teren, dar nu este deloc ambițios”, a spus el pentru AFP.
James Love, directorul Knowledge Ecology International, a declarat că a fost „un rezultat limitat și dezamăgitor”.
„Faptul că excepția se limitează la vaccinuri, are o durată de cinci ani și nu abordează regulile OMC privind secretele comerciale face ca este foarte puțin probabil să se ofere acces extins la contramăsurile Covid-19”, a spus el într-un comunicat.
„Presiunea din această săptămână a fost să se ajungă la un consens pentru ca multilateralismul să pară ca funcționează, ceea ce pare să fi fost principala justificare pentru producerea acestei decizii”.
Max Lawson, co-președintele Alianței Populare pentru Vaccin și șeful Oxfam pentru inegalități, a evidențiat Elveția, Marea Britanie și Uniunea Europeană pentru că „blochează orice seamănă cu o derogare semnificativă de proprietate intelectuală”.
„Conduita țărilor bogate la OMC a fost absolut rușinoasă”, a spus el.
Acordul a dezamăgit, de asemenea, grupul de lobby farmaceutic IFPMA, care a avertizat că „demontarea” protecțiilor brevetului ar sugruma inovația.
Directorul general al IFPMA, Thomas Cueni, a declarat: „Cel mai mare factor care afectează deficitul de vaccinuri nu este proprietatea intelectuală, ci comerțul. Acest lucru nu a fost abordat pe deplin de către Organizația Mondială a Comerțului”.
Și în timp ce dozele de vaccin erau rare la începutul pandemiei, acesta nu mai este cazul.
Aproape 14 miliarde de doze au fost produse în întreaga lume până la jumătatea lunii iunie, conform grupului de cercetare Airfinity.
Pe măsură ce oferta crește, unii producători de vaccinuri, cum ar fi gigantul Serum Institute din India, au încetat să producă doze din cauza scăderii cererii.
Cu toate acestea, multe țări în curs de dezvoltare sunt încă cu mult în urma restului lumii în ceea ce privește ratele de vaccinare.
În timp ce 60% din populația lumii a primit două doze de vaccin, acest număr scade la 17% în Libia, 8% în Nigeria și mai puțin de 5% în Camerun, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
„Accentul nostru este acum să ne asigurăm că abordăm cererea, convingând furnizorii globali de vaccinuri să se aprovizioneze de la producătorii africani”, a spus guvernul sud-african.
Grupurile farmaceutice au spus că logistica implicată în distribuirea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare este un obstacol mult mai mare în lansarea dozelor.
Chiar și India, care a luptat mult și din greu pentru derogare, și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că acordul final de compromis va avea efect.
La începutul acestei săptămâni, ministrul indian al Comerțului și Industriei, Piyush Goyal, a declarat că „sentimentul meu este că nicio fabrică, nici una, nu va ajunge vreodată cu acordul pe care încercăm în sfârșit să-l negociem și care ar putea fi aprobat”.
„Este doar prea târziu”, a spus el.
Este pentru prima dată când OMC a ridicat temporar brevetele privind vaccinurile, deși în 2001 a instituit un mecanism de licențiere obligatorie pentru tratamentele HIV.
Francois Pochart, specialist în brevete la firma de avocatură August Debouzy din Paris, a declarat că noul acord OMC este „un pas înainte” în comparație cu acele licențe obligatorii.
"Țările pot decide singure fără a fi nevoie să facă o cerere. Adevărata noutate este că această derogare permite țării care produce vaccinul să exporte și pe alte piețe, către un alt membru eligibil", a spus el.
Dar Christos Christou, președintele Medicii fără Frontiere, a calificat acordul drept „un eșec global devastator”.
„În ciuda angajamentelor politice înalte și a cuvintelor de solidaritate, a fost descurajator pentru noi să vedem că țările bogate nu au reușit să rezolve inechitățile flagrante în accesul la instrumentele medicale care salvează vieți pentru Covid-19 pentru oamenii din țările cu venituri mici și medii.”

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră