Prof.dr. Ovidiu Bogdan Popescu: Prevenţia maladiei Alzheimer începe de la vârsta de 30 de ani

08 Mai 2018 | scris de Magda Marincovici
Prof.dr. Ovidiu Bogdan Popescu: Prevenţia maladiei Alzheimer începe de la vârsta de 30 de ani

Pentru a reduce riscul de boală Alzheimer și  progresia până la stadiul de demență trebuie să fim atenţi la stilul de viață începând de la vârsta de 30 de ani, mai ales că nu avem niciun medicament sau supliment care să prevină această boală, avertizează prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, şeful Clinicii de Neurologie a Spitalului Clinic Colentina.  

Ce este boala Alzheimer 
„În primul rând, aș vrea să fac distincție între boala Alzheimer și demența asociată bolii Alzheimer, care apare în stadiul final al bolii (după 20 de ani de evoluție)", precizează prof. dr. Popescu.

Boala Alzheimer constă în acumularea progresivă în creier a unor proteine agregate, ca un fel "de gunoi" pe care creierul nu îl poate "epura". "Aceste modificări duc în timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale și slăbirea performanței intelectuale a individului, până la stadiul de demență", explică prof.Bogdan  Popescu. 

Prevenţia

În repetate rânduri, spune prof. Bogdan Ovidiu Popescu, este întrebat cum poate fi prevenită această boală. Din păcate, prof. Popescu este nevoit să le reamintească şi prietenilor, şi cunoscuţilor, şi pacienţilor că „nu există nici un medicament sau supliment care să prevină boala sau expresia clinică a bolii”, ci „un tratament complex, care încetineşte declinul cognitiv”. În schimb, funcţionează prevenţia. 

În acest sens, prof. Bogdan Ovidiu Popescu ne recomandă să intervenim asupra stilului de viață la vârsta de 30 — 40 — 50 de ani printr-o activitate fizică constantă,  adoptarea unei diete de tip mediteranean, ţinerea sub control a consumului de alcool, evitarea traumatismelor craniene, chiar și minore,  a anxietăţii și depresiei, iar acestea să fie tratate de îndată ce apar, activitate intelectuală intensă continuă, contacte sociale cât mai dezvoltate.

Să încercăm să fim în fiecare zi bucuroşi

Boala Alzheimer presupune şi evitarea multor factori de risc risc vasculari — hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamația sistemică.

Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu insistă asupra necesităţii de a merge rapid la medic „dacă avem probleme de somn” şi să ne testăm atunci când ni se pare că memoria, atenția, concentrarea au scăzut sau când nu ne mai descurcăm la fel de bine în activitatea curentă.

Să raportăm medicului dacă avem în familie cazuri de boală Alzheimer, mai cu seamă dacă au debutat sub 65 de ani.

Să încercăm în fiecare zi să fim bucuroși, să ne distrăm și să ne propunem să vizităm locuri noi și să cunoaștem oameni noi".

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră