O echipă de cercetători de la Universitatea Duke din Statele Unite a reușit să detecteze semne de maladie Alzheimer în vase subțiri de sânge din ochi folosind o tehnică de scanare oculară ultrasensibilă, relatează agenția Reuters, care citează un studiu recent.
Cercetătorii au descoperit că aceste vase de sânge de pe retină sunt alterate la pacienții cu Alzheimer, în timp ce la persoanele care nu prezintă afecțiunea, vasele de sânge au aspect normal.
“Persoanele care au Alzheimer prezintă o reducere semnificativă a densității vaselor de sânge din stratul superficial al retinei comparativ cu persoanele din grupul de control și cu cele care au deficit cognitiv minor”, a declarat Dr. Dilrag Grewal, profesor asociat de oftalmologie la Duke Eye Center, citat de Reuters.
“De asemenea, am descoperit o reducere a grosimii unui anumit strat de pe retină la pacienții cu Alzheimer”, a completat Dr. Grewal.
Descoperirile au fost prezentate în publicația Ophthalmology Retina, a Academiei Americane de Oftalmologie.
“Retina este o extensie a creierului și se consideră că schimbările care apar în creier sunt oglindite în retină. Atunci când apare o boală neurodegenerativă, apare o pierdere de țesut nervos”, a explicat Dilrag Grewal.
Noua tehnică de detectare a maladiei Alzheimer a fost facilitată de apariția unei noi tehnologii de scanare, numită angio-tomografia în coerență optică (OCTA), care le permite medicilor să vadă cele mai fine detalii ale structurii ochiului.
”Cu tehnologiile anterioare, specialiștii puteau observa doar detalii ale vaselor de sânge mai mari de pe retină, în timp ce noua tehnică permite o analiză mult mai detaliată la nivelul vaselor de sânge foarte fine”, a mai explicat Grewall.
”Acum ne putem uita la vasele de sânge care se află la nivelul capilarelor în diferitele straturi ale retinei. Prin urmare, putem detecta niveluri mult mai mici de modificare”, a mai spus acesta, potrivit Reuters.
Grewall și colegii săi au folosit tehnologia OCTA pentru a analiza vasele de sânge de pe retină de la 39 de pacienți cu Alzheimer, de la 37 de persoane cu deficit cognitiv minor și de la 133 de persoane sănătoase.
Analiza a confirmat că există diferențe clare între pacienții cu Alzheimer și cei din celelalte două grupuri. Mai mult, cercetătorii au observat diferențe între aspectul vaselor de sânge de pe retină în rândul pacienților cu Alzheimer, care par asociate cu severitatea afecțiunii.
Cercetătorii urmează să facă noi analize care se vor concentra pe primele faze ale Alzheimer, pentru a arăta dacă acest nou instrument poate fi folosit cu un raport cost/beneficiu rezonabil pentru detectarea bolii în faza presimptomatică.