Potrivit autorilor acestui studiu, publicat în British medical journal, comparativ cu persoanele care consumă o dată pe lună cartofi, cele care mănâncă de 4-6 ori pe săptămână cartofi, indiferent cum sunt pregătiţi, au un risc cu 11% mai mare de hipertensiune arterială. Acest risc ajunge la 17%, dacă la meniul zilnic sunt adăugaţi şi cartofii prăjiţi. Potrivit autorilor, aportul de sare nu modifică rezultatele, dar ei recunosc că nu au putut analiza toate variabilele posibile din aceste reţete.
Creşterea nivelului glucozei în sânge
Deşi autorii studiului se feresc să susţină că au stabilit definitiv, într-o manieră concludentă, faptul că hipertensiunea arterială poate fi o consecinţă a consumului zilnic de cartofi, totuşi ei au declarat: dacă, zilnic, la masă avem cartofi, creşte riscul de hipertensiune, mai ales în cazul femeilor. Cercetătorii au stabilit legătura dintre consumul de cartofi şi creşterea rapidă a nivelului de glucoză în sânge, ceea ce este asociat cu perturbări în zona vaselor sanguine şi creşterea tensiunii arteriale. Un studiu japonez precedent avertiza asupra legăturii între consumul de cartofi şi diabetul de tip 2.