Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății, care iau în considerare decesele cauzate direct și indirect de Covid, ridică considerabil estimările de exces de mortalitate a statelor. Aproximativ 6 din 10 decese legate de Covid nu au fost înregistrate ca atare, potrivit organizației, scrie AFP citata de Les Echos
Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății, care iau în considerare decesele cauzate direct și indirect de Covid, ridică considerabil estimările de exces de mortalitate a statelor. Aproximativ 6 din 10 decese legate de Covid nu au fost înregistrate ca atare, potrivit organizației.
Unul din 500 de oameni, sau între 13 și 17 milioane de oameni. Potrivit noilor estimări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicate joi, numărul deceselor legate, direct sau indirect, de Covid, este mult mai mare decât numărul de decese înregistrate oficial în lume. Aceste cifre dau o idee mai realistă a efectelor devastatoare ale celei mai grave pandemii dintr-un secol și care continuă să coste mii de vieți în fiecare săptămână.
„Numărul total de decese asociat direct sau indirect cu pandemia de Covid-19 între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie 2021 este de aproximativ 14,9 milioane de decese (un interval de la 13,3 la 16,6 milioane)”, a dezvăluit organizația. De la începutul pandemiei, cifrele oficiale din țările membre întocmite de OMS ajung la un total de 5,4 milioane de decese în aceeași perioadă, dar OMS a avertizat de mult că această statistică subestimează realitatea.
OMS spune că majoritatea deceselor în exces (84%) sunt concentrate în Asia de Sud-Est (inclusiv India), Europa (care include Rusia și alte țări din fosta URSS) și Americile. Doar 10 țări reprezintă 68% din surplusul total de mortalitate: acestea sunt, în ordine descrescătoare, Brazilia, Egiptul, India - care contestă cu fermitate cifrele OMS mult mai mari decât cifrele sale oficiale - Indonezia, Mexic, Peru, Rusia, Africa de Sud, Turcia și Statele Unite.
COVID a entraîné 15 millions de décès dans le monde, pas les 5 millions signalés - OMS
— Maya (@Maya29854628) May 5, 2022
COVID led to 15 million deaths globally, not the 5 million reported - WHO https://t.co/FlfIic9Zci
Spre sisteme de sănătate mai rezistente
„Aceste date încurajatoare subliniază nu numai impactul pandemiei, ci și necesitatea ca toate țările să investească în sisteme de sănătate mai rezistente, capabile să susțină servicii de sănătate esențiale în timpul crizelor, inclusiv sisteme de informare în domeniul sănătății mai puternice”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De altfel, aceste cifre suferă de găuri în statistici, colectarea datelor fiind uneori fragmentată sau chiar complet inexistentă pentru anumite țări. Intervalele date merg uneori de la simplu la dublu. Organizația estimează astfel că 6 din 10 decese nu sunt înregistrate la nivel mondial.
Mortalitatea în exces se calculează luând diferența dintre numărul real de decese și numărul de decese estimat în absența unei pandemii, pe baza statisticilor existente. Cauzele indirecte se pot datora în special structurilor sanitare suprasolicitate și forțate, de exemplu, să întârzie procedurile chirurgicale sau ședințele de chimioterapie pentru bolnavii de cancer. Uneori, izolările au evitat decesele, cum ar fi accidentele de circulație.
Subiect sensibil din punct de vedere politic
„Măsurarea mortalității în exces este o componentă esențială pentru înțelegerea impactului pandemiei”, a explicat Samira Asma, responsabilă cu dosarul la OMS. Informații mai fiabile le permit factorilor de decizie să pregătească mai bine terenul pentru a limita impactul crizelor viitoare. „Aceste noi estimări se bazează pe cele mai bune date disponibile produse folosind o metodologie robustă și o abordare complet transparentă”, a spus ea.
Aceasta este metodologia pe care India o contestă, pentru care Covid-ul a ucis 525.000 de oameni în total. Cifrele publicate de OMS joi sunt de 9 ori mai mari, în jur de 4,7 milioane. La mijlocul lunii aprilie, guvernul indian a criticat „o abordare nediferențiată și modele care ar putea funcționa pentru țări mai mici precum Tunisia, dar nu sunt aplicabile Indiei și populației sale de 1,3 miliarde”. Subiectul este extrem de sensibil datorită repercusiunilor politice, aceste cifre fiind indicatori ai calității gestionării crizei de către autorități.