Pandemia de coronavirus ar putea dura ani de zile, a declarat un director din cadrul OMS, în zilele în cadre lumea se pregătește să depășească pragul celor 300.000 de decese de COVID-19, precizează Evening Standard.
Cercetătorul șef al OMS, Soumya Swaminathan, a declarat în cadrul unei video-conferințe că lumea va avea nevoie de 4 sau 5 ani pentru a putea cu adevărat controla pandemia.
Factorii esențiali pentru a gestiona situația vor fi dezvoltarea în cel mai scurt timp a unui vaccin și măsurile de depistare cât mai timpurie a posibilelor focare pentru a putea limita răspândirea virusului, s-a precizat în cadrul unui seminar organizat de Financial Times.
Pentru moment, speranțele se îndreaptă spre un potențial vaccin, dar sunt multe incertitudini legate de eficiența și siguranța administrării, dar și de capacitatea de producție și distribuție în cel mai scurt timp posibili, a adăugat Swaminathan.
Mike Ryan, directorul departamentului de urgențe din cadrul OMS a făcut noi apeluri pentru ridicare graduală a restricțiilor, dar și pentru o vigilență crescută pentru a putea identifica noi focare. ”Nu trebuie să așteptăm să vedem dacă se adună cadravrele în morgi după ce începem deschiderea țărilor.”
”Ne confruntăm cu un nou virus ce se răspândește extrem de rapid, ceea ce face aproape imposibilă o aproximare a timpului cât vom fi obligați să ne luptăm cu el”, adaugă Ryan.
Oficialii au declarat că există posibilitatea ca acest virus să nu dispară niciodată și să învățăm să trăim cu el, chiar dacă, până în acest moemnt, un număr relativ mic din populația mondială a fost infectată. Peste ceva timp această pandemie se poate transforma într-o epidemie, iar după ce un procent mult mai mare de oameni vor trece prin boală, epidemia se va așeza pe un curs firesc.
”Este posibil ca acest virus să nu dispară niciodată. HIV nu a dispărut, dar ne-am obișnuit să trăim cu el, am descoperit terapii, metode de prevenție, iar oamenilor nu le mai este atât de teamă ca odinioară. Le oferim viață oamenilor infectați cu HIV, vieți lungi și sănătoase.
Dacă relaxezi măsurile, iar transmiterea virusului este încă ridicată, atunci acea transmitere se accelerează. Iar dacă se întâmplă asta și nu dispui de sisteme capabile să o detecteze, atunci vor trece zile sau săptămâni înainte să-ți dai seama că ceva este în neregulă. Și atunci, ești într-o situație în care singurul răspuns este o nouă carantină și cred că de asta ne temem cu toții, este un ciclu vicios.”, adaugă Ryan.
Reprezentanții OMS își pun toate speranțele într-un vaccin eficient, dar care ar trebui distribuit populației în cel mai scurt timp posibil pentru a elimina virusul.
Chiar dacă avem vaccinuri eficiente care previn apariția multor boli, cum ar fi pojarul, în continuare această boală face ravagii, oamenii încă nu se vaccinează pentru a-și proteja sănătatea.
Provocarea pentru specialiști va veni după ce un vaccin ar fi disponibil: cum se va putea trece la o producție în masă, care vor fi regulile de distribuție în masă, care vor fi grupele de persoane care vor beneficia la început de acest vaccin și cel mai important asptect, cum vor putea convinge oamenii că este benefic pentru ei și cum vom putea lupta cu adepții antivaccinării.