Morgile sunt aproape la capacitate maximă, spitalele sunt copleșite și, pe măsură ce cresc temerile de izolare la nivel de oraș, cumpărătorii panicați au golit rafturile supermarketurilor, scrie CNN
Hong Kongul, lăudat cândva ca o poveste de succes cu zero Covid, se luptă acum cu un focar mortal care amintește de primele zile ale pandemiei, în ciuda faptului că a avut mai mult de doi ani în care sa se pregătească.
În condițiile în care cazurile transmise local au depășit 312.000 în orașul cu 7,4 milioane de locuitori doar în ultimele două săptămâni, spitalele au fost suprasolicitate. Este posibil ca cifrele să fie mult mai mari din cauza suspiciunilor că oamenii nu își raportează rezultatele pozitive ale testelor de teamă să nu fie separați de familii și puși în instituții de izolare guvernamentale.
Deși creșterea fulgerătoare a fost determinată de varianta mai puțin mortală Omicron, decesele din Hong Kong sunt, de asemenea, în creștere, în special în rândul vârstnicilor nevaccinați din oraș. Potrivit Our World in Data , care utilizează date de la Universitatea Johns Hopkins, Hong Kong a raportat mai multe decese la un milion de persoane în săptămâna până la 3 martie decât orice altă țară sau teritoriu.
Primarul orașului, Carrie Lam , a spus că orașul se confruntă cu o „provocare fără precedent” și insistă că nimeni nu ar fi putut prezice ultimul val. Dar, conform virusologului Siddharth Sridhar de la Universitatea din Hong Kong, situația a fost un „dezastru previzibil și care putea fi prevenit”.
Timp de doi ani, pe măsură ce pandemia a făcut ravagii în întreaga lume, Hong Kong a controlat în mare parte virusul și a existat un sentiment că orașul ar putea ține virusul departe pentru totdeauna.
Pe măsură ce cazurile au crescut în acest an, guvernul a reimpus cele mai stricte reguli, limitând adunările publice la două persoane, închizând restaurante și baruri după ora 18:00 și închizând locurile de joacă publice.
Dar tot nu a fost de ajuns. Guvernul intenționează să lanseze o testare obligatorie în masă în încercarea de a scapa orașul de Covid. Școlile se vor întrerupe și vor fi reutilizate ca unități de izolare, testare și vaccinare. Și încă nu este clar dacă va fi decretată o izolare totală la nivel de oraș.
„Martie va fi o perioadă foarte, foarte dificilă”, a spus Sridhar. „(Este) cu siguranță o criză de sănătate fără precedent pentru Hong Kong”.
Hong Kong frappé de plein fouet par la pire vague de Covid-19 que la ville ait connuehttps://t.co/Sh5T8jbmIQ
— coco de Nice (@cocodeNice1) March 5, 2022
Pentru un oraș care a suportat deja doi ani de restricții dure, știrile despre testarea la nivel de oraș s-au dovedit prea mult pentru unii rezidenți care caută frenetic un zbor spre alte țări.
Ratele de imunizare sunt încă în urmă în rândul populației sale în vârstă - ceea ce înseamnă că mulți dintre cei mai vulnerabili din oraș sunt încă neprotejați.
Ce a mers prost în Hong Kong
La Queen Elizabeth, unul dintre cele mai mari spitale din Hong Kong, pacienții stau într-o cameră de observație fără ferestre, în timp ce așteaptă un pat într-o secție de ATI. Două asistente, care au cerut să nu fie numite pentru că se tem de repercusiuni, au declarat pentru CNN săptămâna trecută că camera de observație miroase a fecale pentru că nu există toalete.
Asistentele spun că lipsa de personal înseamnă că există adesea o întârziere în verificarea pacienților, sunt prea mulți oameni care doresc tratament și nu sunt suficiente paturi.
01/03/2022 Covid-19 : alerte à Hong Kong, au bord d’un confinement général
— Coussindelyon Z0ZZ ???? ???? ???? (@couffindelyon) March 2, 2022
Les hôpitaux et les morgues sont débordés.
La population est en panique et dévalise les supermarchéshttps://t.co/2RR4a8WHZi
Morga spitalului este plină, iar unele cadavre sunt păstrate ore întregi la temperatura camerei, potrivit uneia dintre asistente.
Un medic dintr-un alt spital din Hong Kong, care a cerut să nu fie numit, deoarece se teme de repercusiuni, a spus că numărul mare de pacienți este „uimitor”, unii așteaptă până la patru zile pentru a fi consultați de un medic.
Cu o creștere bruscă a deceselor cauzate de Covid-19 din cauza vremii reci, „spațiul de depozitare din morgile spitalelor a atins capacitatea maximă”, se arată în comunicat.
Până în prezent, Hong Kong a înregistrat 1.554 de decese de la începutul pandemiei, în creștere de la 213 la sfârșitul lunii decembrie 2021.
Anterior, toate cazurile pozitive de Covid erau plasate în spital și orice contact apropiat în carantină administrată de guvern chiar dacă erau asimptomatici. Dar, odată cu creșterea numărului de cazuri, nu a mai fost posibilă plasarea în carantină a tuturor cazurilor pozitive și a contactelor.
„Sistemul nostru de sănătate este la limita colapsului”, a declarat Uniunea Medicilor din Hong Kong într-o scrisoare deschisă din februarie.
Dar unele cazuri pozitive sunt disperate să fie admise în unitățile administrate de guvern, indiferent cât de bolnave ar fi, pentru că, pentru o mare parte a pandemiei, li s-a spus că este ceea ce trebuie făcut, a spus profesorul de la Universitatea din Hong Kong, Jin Dong-yan. Asta nu doar pune presiune asupra sistemului, a spus el, ci îi expune pe alții la infecție.
„Ei doar stau pe aici, vin la un spital sau altul, doar sperând să fie internați”, a spus el luna trecută. „Ar putea răspândi virusul altora”.
Rata scăzută de vaccinare în rândul vârstnicilor pare să fie cauza numărului mare al deceselor din oraș. Aproape toate decesele cauzate de Covid-19 din oraș raportate în acest an sunt bătrâni și nevaccinați - și mulți dintre ei locuiau în case de îngrijire. La începutul acestui an, doar 25% dintre persoanele în vârstă de 80 de ani sau peste fuseseră vaccinate. Pentru mulți rezidenți în vârstă, îngrijorările cu privire la efectele secundare ale vaccinului Covid depășesc riscurile de îmbolnăvire.
Karen Grepin, profesor asociat la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Hong Kong, a spus că politica zero covid i-a adus la punctul în care oamenii au început să creadă că Hong Kong-ul ar putea ține virusul departe pentru totdeauna. „Plătim pentru această automulțumire”.
DIRECT | Bonjour et bienvenue sur ce thread dédié au #COVID19
— Le Parisien (@le_Parisien) March 1, 2022
• À Hong Kong la crainte d'un confinement entraîne une ruée vers les supermarchés
• Le Guatemala obligé de jeter 1 million de doses de Sputnik V périmées
• Au Congo, le couvre-feu est levéhttps://t.co/tAisWhThLn
De ce Hong Kong-ul nu se poate schimba
Hong Kong nu este singurul loc cu zero Covid din lume care a suferit un focar.
Atât Noua Zeelandă, cât și Singapore au petrecut mai mult de un an în afara lumii. În acel timp, s-au pregătit pentru o izbucnire inevitabila a cazurilor. Au crescut ratele de vaccinare, în special în cele mai vulnerabile populații ale acestora și și-au ajustat mesajele publice de la eradicarea Covid la viața cu virusul, deși cu precauții. Și, în timp ce ambele țări se confruntă acum cu o creștere a cazurilor, niciuna nu înregistrează același nivel de decese ca și Hong Kong.
Experții spun că Hong Kong ar fi putut face mai mult pentru a sublinia importanța vaccinării – în special în rândul persoanelor în vârstă și vulnerabili.
Spre deosebire de multe locuri din Occident, Hong Kong nu a promovat vaccinurile ca o cale de ieșire din pandemie, deoarece viața cu virusul a fost respinsă până acum ca o opțiune.
Guvernul din Hong Kong răspunde în fața Partidului Comunist din China, care menține o politică strictă „zero-Covid” și a promovat suprimarea virusului ca dovadă a presupusei superiorități a sistemului său de partid unic față de democrațiile occidentale, în special Statele Unite.
„Narațiunea conform căreia China va fi întotdeauna liberă de Covid este cea care va fi problematică pentru China în viitor”, a spus el. „O teorie bazată pe această idee că poți ține Covid-ul departe de populația ta pentru totdeauna sfidează orice fel de logică.”
Strategia Chinei este, de asemenea, condusă de preocupările de sănătate publică. China continentală, spre deosebire de Hong Kong, nu a autorizat încă un vaccin ARNm, în ciuda întrebărilor cu privire la eficacitatea vaccinurilor sale produse pe plan intern. Iar un studiu realizat de matematicieni de la prestigioasa Universitate din Beijing din țară a constatat că China s-ar putea confrunta cu peste 630.000 de infecții cu Covid-19 pe zi dacă ar renunța la politicile de toleranță zero prin redeschiderea granițelor sale.
Zeng Guang, epidemiolog șef la Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat săptămâna aceasta că politica zero-Covid nu va rămâne neschimbată pentru totdeauna -- dar a adăugat că „nu este nevoie să deschidem ușa în vârful epidemiei globale. "
Un viitor incert
Pe măsură ce alte locuri din lume se deschid și învață să trăiască cu Covid, Hong Kong are încă unele dintre cele mai stricte reguli de frontieră din lume, inclusiv interdicția de intrare a majorității rezidenților care nu sunt Hong Kong. Și pentru mulți din oraș, aparenta absență a unui plan mai orientat spre viitor este greu de suportat.
La câteva zile de la anunțarea testării în masă, un nou grup de pe Facebook pentru sfaturi cu privire la relocare a atras peste 3.900 de membri, unii spunând că vor să plece înainte de începerea testării în oraș.
⭕????????️????????????????Le gouvernement construit une énorme installation d'isolement communautaire COVID à Hong Kong suite à une augmentation des faux cas. pic.twitter.com/lTV8813D0F
— LaPinkResistance ???????????????????????????????? {Never-vax} ???? (@LaPinkRes) March 5, 2022
O mamă a doi copii care a cerut să nu fie numită din motive de confidențialitate, a declarat săptămâna trecută că pleacă din oraș pentru Australia și nu este sigură dacă sau când se va întoarce. Ea s-a îngrijorat că măsurile de sănătate publică din Hong Kong ar putea însemna că fiul ei, care are o boală autoimună, ar putea să nu poată primi tratamentul spitalicesc de care are nevoie și că copiii ei ar putea fi separați de ea dacă sunt testați pozitiv .
"Simt că copiii sunt pedepsiți cel mai mult pe tot parcursul acestui lucru. Nu este corect pentru ei", a spus ea, referindu-se la restricții. „(Politica de sănătate publică) mă sperie mai mult decât virusul în sine.”
Pentru Hong Kong, urmează o criză de sănătate fără precedent și apoi puțină lumină la capătul tunelului -- chiar dacă orașul se deschide, un alt val este inevitabil, a spus virusologul Sridhar.
Sursa: CNN