De la Washington se anunţă planuri de revenire a serviciilor de ştiri în România şi Bulgaria, două state membre ale Uniunii Europene, în care democraţia ar trebui să fie deja consolidată, a postului de radio Europa Liberă/Radio Libertatea. Radio Europa Liberă (]n engleză - Radio Free Europe, Radio Liberty (RFE/RL- n.r) este o organizație și un post de radio finanțat de Congresul Statelor Unite care transmite în țările Europei de Est și Orientului Mijlociu.
În urma căderii regimurilor comuniste în Europa de Est și în Uniunea Sovietică, bugetul pentru RFE/RL a fost redus în mod considerabil. Centrala postului de radio a fost mutată la Praga în 1995, iar operațiile europene au fost mult reduse, cu excepția celor ale departamentului slav de sud. Chiar dacă undele radio de la RFE au încetat să mai fie receptate în România după 1990, serviciul web continuă să funcționeze în limba română atât pentru România, cât mai ales pentru Republica Moldova.
Un comunicat de presă de la Washington, transmis miercuri seară, anunță planuri ale companiei Radio Europa Liberă/Radio Libertatea de a lansa noi servicii de știri în România și Bulgaria în scopul consolidării peisajului mediatic din cele două țări, anunţă site-ul europalibera.org.
Comunicatul îl citează pe președintele companiei REL/RL, Thomas Kent. „Sperăm în mod special ca transmisiunile noastre, realizate de jurnaliști locali, să contribuie la dezvoltarea unei prese libere, să promoveze valorile și instituțiile democratice și să suțină dezbaterile în ambele țări despre locul lor în NATO, în Uniunea Europeană și în celelalte organizații occidentale. Așteptăm să intrăm în parteneriat cu media locale independente și cu societatea civilă”, afirmă acesta.
Potrivit comunicatului de presă, oficialități guvernamentale, reprezentanți ai societății civile și ziariști din ambele țări și-au exprimat îngrijorarea că dezinformarea, corupția și divizările sociale sînt pe cale să submineze sistemele lor politice.
Radio Europa Liberă/Radio Libertatea va începe să transmită, începînd din decembrie 2018, reportaje multi-media, analize politice în limbile bulgară și română și să activeze în parteneriat cu instituțiile media locale pentru a da amploare proiectelor existente, pentru a promova responsabilitatea pe plan public și pentru a contracara informațiile false.
Radio Europa Liberă a fost timp de aproape 40 de ani simbolul luptei anticomuniste din Europa. Într-o perioada dominată de cenzură şi propagandă, postul de radio era aproape unica sursă de informaţii din Occident şi a fost o emblemă a libertăţii şi speranţei.
Emisiunile radioului au fost frecvent interzise în ţările din Europa de Est, evident şi în România, iar autorităţile comuniste foloseau tehnici sofisticate de bruiere pentru a-i împierdica pe cetăţeni să asculte programele radioului.
De asemenea, guvernele comuniste au reuşit să infiltreze mai mulţi agenţi la sediile REL pentru a aduna informaţii desper activitatea radioului, dar nu le-a permis acestora să boicoteze emisiunile.
La 21 februarie 1981, sediul REL de la Munchen a fost lovit de o bombă. Responsabil pentru atac a fost un grup de terorişti internaţionali condus de celebrul Carlos Şacalul, iar ordinul ar fi venit de la guvernul comunist din România.
La programele dedicate României au colaborat nume importante ale disidenţei româneşti, printre care Monica Lovinescu, Paul Goma, istoricul Vlad Georgescu etc.
Prima emisiune de la Radio Europa Liberă a fost transmisă la 4 iulie 1951 şi s-a adresat ascultătorilor din Cehoslovacia, scrie rador.ro.
Prima emisiune în limba română a fost difuzată la 29 noiembrie 1951. De-a lungul anilor, Radio Europa Liberă a ajuns să emită din ce în ce mai multe ore, diversificându-şi programele, ajungând să fie ascultat de o parte însemnată a populaţiei. Printre cele mai ascultate programe au fost: “Actualitatea românească” (întâi cu Emil Georgescu, apoi cu Neculai Constantin Munteanu, Emil Hurezeanu), “Programul politic” (Mircea Carp), “Teze şi antiteze la Paris” (Monica Lovinescu), „Povesta vorbei – Pagini uitate, pagini cenzurate, pagini exilate” (Virgil Ierunca), “Actualitatea culturala românească”(Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca), “Metronom”şi “Jazz magazin” (Cornel Chiriac), “Din lumea comunistă” (Doina Alexandru), “Tinerama” (Max Banush)…
Conform propriilor evaluări, în 1974 Radio Europa Liberă era ascultată de 60% din populatia României, 57% din populaţia Poloniei, 55% dintre ungari, 43% din populaţie în Bulgaria, 39% în Cehoslovacia – dupa un vârf de 65% după invazia din 1968.
Ultima emisiune în limba română a fost difuzată la 1 august 2008.
Reţeaua RFE/RL oferă informaţii pentru 26 de milioane de oameni, în 25 de limbi şi 20 de ţări, unde libertatea presei este restricţionată sau unde presa nu este dezvoltată complet. RFE/RL este o companie media independentă editorial, finanţată printr-un grant oferit de Congresul American prin Broadcasting Board of Governors.