Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a oferit într-un spaţiu de emisie de două ore un cuprinzător interviu la un an de mandat prezidenţial pentru BFMTV, RMC şi Mediapart, în care nu a ratat ocazia de a ataca politici ale unor lideri europeni, invocând, în acest context, şi România.
Interviul a fost realizat de două vedete veterane ale jurnalismului din Franţa, Jean-Jacques Bourdin şi Edwy Plenel, care nu l-au menajat pe şeful statului francez cu întrebări de complezenţă. Una dintre ele, spre final, s-a referit la reformarea Europei.
Întrebat de către Jean-Jacques Bourdain cum vede el reformarea Europei, pe care o tot invocă şi doreşte, dată fiind ascensiunea unor lideri populişti, care se opun primirii de refugiaţi, în foste ţări comuniste, unde pot fi auzite discursuri care amintesc de perioada de dinainte de război, Emmanuel Macron nu s-a sfiit să atace realegerea lui Viktor Orban la cârma Guvernului ungar. El a afirmat că nu împărtăşeşte viziunea privind Europa lui Viktor Orban, dar trebuie să ia Europa aşa cum este, iar realegerea lui Orban este parte din acest context.
"Iau Europa aşa cum este. Nu împărtăşesc niciuna dintre valorile premierului ungar Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistăm la o ascensiune a democraţiilor iliberale", a spus Macron.
În plus, Macron a ţinut să explice opinia sa despre Europa actuală, afirmând că există o ascensiune a unor aşa-numite DEMOCRAŢII ILIBERALE în Europa.
Există democraţii în care popoarele s-au obişnuit cu oboseala, în care li se spune că nu merge reformarea chiar peste tot, democraţi care se obişnuiesc cu slăbiciunea, cu nedreptăţile, cu inegalităţile, cu furia, care văd populismul în ascensiune, care denunţă asta, dar nu atacă răul la rădăcină, a explicat Macron.
Există o ascensiune a "democraţiilor iliberale" în Europa, a declarat Macron, care a adăugat că independenţa magistraţilor este pusă în pericol în ţări precum Polonia şi Ungaria, dar şi de către "unii în România", salutând în acest context munca preşedintelui Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control".
"De cealaltă parte, sunt democraţiile iliberale unde se spune: Vedeţi, aceşti oameni sunt slabi. Atunci, nu mai respectăm democraţia. Atacăm independenţa magistraţilor", a mai spus Macron, care a oferit exemplele Poloniei şi Ungariei şi a spus că acelaşi lucru îl încearcă "unii în România", salutând în acest context "munca preşedintelui român" Klaus Iohannis, care "ţine lucrurile sub control".
"De aceea, vreau în Franţa o democraţie puternică şi clară, în care cel ce a primit un mandat decide şi îşi asumă. Sunt de părere că poţi fi în acelaşi timp democrat şi puternic", a afirmat Macron.
"Cred într-o Europă suverană, adică o Europă care oferă protecţie în faţa marilor riscuri. Trezirea europeană de aici trebuie să pornească. Avem nevoie de această vitalitate europeană", a mai declarat el spre finalul interviului.
Ascultaţi aici fragmentul din interviu care se referă exact la afirmaţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat în termeni ironici declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la președintele Klaus Iohannis, scrie digi24.ro.
„Citesc cu atenție tot ce spune președintele Macron, mai ales că am înțeles că are o relație specială cu președintele Iohannis. Deci, sunt doi președinți importanți în lume și acolo a spus că în România sunt unii care se opun independenței justiției sau care vor să afecteze independența justiției. Acuma, eu neavând fir direct cu domnul președinte Macron și nici nu am participat la întâlnirea secretă dintre ministrul de Externe (ministrul francez de Externe - n.r.) și procurorul șef DNA, ceea ce bănuiesc că este din punct de vedere diplomatic uzual să aibă loc astfel de întâlniri (...), n-am de unde să știu la ce s-a referit. Poate s-a referit la instituții. Poate unele instituții vor să afecteze independența justiției. Deci, neavând informația completă, n-am cum să comentez”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul ședinței de luni a Comitetului Executiv al PSD.
Liderul social-democrat a mai arătat că astfel de declarații vor fi puse într-o „carte de îndrumare și de teze importante”.
„Am văzut tot în acea declarație - pe care noi am și stabilit să o contabilizăm, pentru că vom face o carte de îndrumare și de teze importante - acolo se mai spune un lucru important care un pic contrazice ce spune mai sus și anume că crede în democrațiile puternice, în sensul că cei care au câștigat alegerile trebuie să-și asume și să decidă. În România, cam noi am câștigat alegerile, dar nu avem de gând să decidem brutal. Noi decidem mereu prin consultări și ținând cont foarte mult de ceea ce vine ca propuneri, ca sfaturi, ca idei, dar din zonele de bună credință. De la cei care vor să ne dea lecții de suveranitate și de cum să facem noi așa cum nu fac ei... le contabilizăm, dar nu ne lăsăm foarte mult influențați”, a spus Dragnea.
Întrebat de jurnaliști dacă PSD ia în considerare să facă vreun demers-răspuns la declarațiile președintelui francez, liderul PSD a răspuns apăsat: „Știți ce ne interesează pe noi? să facem lucruri bune pentru români, nu lucruri care să dea bine la unii și la alții. Este foarte simplu”.
În acelaşi interviu, preşedintele Macron a atacat chestiuni de politică internă şi externă, referindu-se la problemele sociale cu care se confruntă Franţa, la greve, chestiuni economice, dar mai ales la intervenţia militară din Siria, unde Franţa s-a alăturat Statelor Unite într-o acţiune împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, acuzat că ar fi folosit arme chimice împotriva populaţiei.
El a afirmat că loviturile occidentale împotriva regimului de la Damasc au fost un succes militar, dar ele nu reprezintă o declaraţie de război la adresa Siriei, de unde, a spus el, l-a convins pe Donald Trump să nu retragă trupele americane.
Cel mai important anunţ referitor la chestiuni interne pare a fi cel referitor la Societatea Naţională de Căi Ferate (SNCF). Emmanuel Macron a anunţat că începând din 2020, statul va prelua o parte din datoria SNCF, care a ajuns la 47 de miliarde de euro.
Indirect, Emmanuel Macron a dezvăluit şi faptul că va candida pentru un al doilea mandat, pentru că a afirmat în acelaşi interviu că francezii vor putea judeca acţiunile sale, peste 5 sau 10 ani (ceea ce înseamnă unul sau două mandate prezidenţiale).
Potrivit datelor BFM TV, interviul a fost urmărit, în medie, de 3,8 milioane de telespectatori.