Aplicaţia WhatsApp este interzisă celor care nu au împlinit 16 ani

25 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Aplicaţia WhatsApp este interzisă celor care nu au împlinit 16 ani

Aplicaţia de mesagerie WhatsApp a mărit vârsta minimă pentru acceptarea de utilizatori, pentru a se conforma noilor reglementări europene în materie de date personale, scrie Le Soir.

Astfel, serviciul de mesagerie a decis să ridice de la 13 la 16 ani vârsta minimă la care un utilizator  european poate să îl acceseze. O decizie care face parte dintr-un pachet de termeni noi de utilizare pe care WhatsApp i-a introdus pentru a corespunde cu noile prevederi GDPR din Europa.

Din 25 mai, la niveul UE va intra în vigoare Regulamentul privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Pe parcursul  următoarelor săptămâni, utilizatorilor din Europa le vor fi afişate noile condiţii de utilizare şi li se va cere să-şi confirme vârsta. În restul lumii, limita de vârstă a rămas în continuare 13 ani. Cu toate astea, subliniază Le Soir, utilizatorilor nu le vor putea fi cerute dovezi pentru faptul că au împlinit 16 ani.

Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cu utilizatorii Facebook, unde compania americană a lui Mark Zuckerberg a ales o altă strategie pentru a fi conformă cu regulile GDPR, scrie Les Echos. Adolescenţilor cu vârste cuprinse între 13-16 ani li se va cere să obţină acordul părinţilor pentru folosirea aplicaţiei.

Dacă părinţii nu le acordă permisiunea, aceştia vor avea acces la o versiune generică de Facebook, al cărei conţinut şi reclame nu vor fi personalizate pe baza datelor personale.

Cu această ocazie, WhatsApp a adăugat şi posibilitatea descărcării datelor personale. Utilizatorii pot descărca o copie a datelor personale pe care aplicaţie le stochează, copie care include contactele şi numerele acestora de telefon.

Şi Instagram şi-a actualizat termenii de utilizare a serviciului, ca şi reţeaua de socializare Twitter.

Alte stiri din It

Ultima oră