Pionierul tehnologiei moderne, cofondator al gigantului Intel a decedat. A prezis era PC-ul și a smartphone-ului încă din 1965

25 Mar 2023
Pionierul tehnologiei moderne, cofondator al gigantului Intel a decedat. A prezis era PC-ul și a smartphone-ului încă din 1965

Gordon Moore, cofondatorul Intel Corp, un pionier în industria semiconductoarelor a cărui „Lege lui Moore” a prezis o creștere constantă a puterii de calcul timp de zeci de ani, a murit la vârsta de 94 de ani, a anunțat compania. Fundația filantropică a familiei Intel și Moore a declarat că a murit vineri înconjurat de familie la casa lui din Hawaii, conform The Guardian.

Co-lansând Intel în 1968, Moore a fost inginerul cu mâneci suflecate într-un triumvirat de evoluții tehnologice care în cele din urmă au introdus procesoare „Intel Inside” în mai mult de 80% dintre computerele personale ale lumii. Într-un articol pe care l-a scris în 1965, Moore a observat că, datorită îmbunătățirilor aduse tehnologiei, numărul de tranzistori de pe microcipuri se dublase aproximativ în fiecare an de când circuitele integrate au fost inventate cu câțiva ani înainte.

Predicția sa că tendința va continua a devenit cunoscută sub numele de „Legea lui Moore” și, ulterior modificată la fiecare doi ani, a ajutat la împingerea Intel și producătorii de cipuri rivali să își vizeze în mod agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă s-a adeverit.

„Circuitele integrate vor duce la astfel de minuni precum computerele de acasă – sau cel puțin terminalele conectate la un computer central – comenzile automate pentru automobile și echipamente portabile de comunicații personale”, a scris Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul.

După articolul lui Moore, cipurile au devenit mai eficiente și mai puțin costisitoare într-un ritm exponențial, contribuind la o mare parte din progresul tehnologic al lumii timp de o jumătate de secol și permițând apariția nu doar a computerelor personale, ci și a internetului și a giganților Silicon Valley precum Apple, Facebook și Google.

„Este cu siguranță plăcut să fii la locul potrivit la momentul potrivit”, a spus Moore într-un interviu în jurul anului 2005. „Am fost foarte norocos să intru în industria semiconductoarelor la începutul ei. Și am avut ocazia de a crește de la momentul în care nu puteam face un singur tranzistor de siliciu până la momentul în care am pus 1,7 miliarde dintre ele pe un singur cip! A fost o călătorie fenomenală.”

În ultimii ani, rivalii Intel precum Nvidia Corp au susținut că Legea lui Moore nu mai este valabilă, deoarece îmbunătățirile în producția de cipuri au încetinit. Dar, în ciuda dificultăților de producție care au făcut ca Intel să piardă cota de piață în ultimii ani, actualul director executiv Pat Gelsinger a spus că crede că Legea lui Moore este valabilă, deoarece compania investește miliarde de dolari într-un efort de redresare.

Morris Chang, fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), cel mai mare producător de cipuri din lume, a declarat că Moore a fost un prieten grozav și respectat de mai bine de șase decenii. „Odată cu plecarea lui Gordon, aproape toți colegii mei din prima generație au plecat”, a spus Chang într-o declarație publicată prin TSMC.

Chiar dacă a prezis mișcarea PC-ului, Moore a spus revistei Forbes că nu și-a cumpărat el însuși un computer de acasă până la sfârșitul anilor 1980.  Originar din San Francisco, Moore a obținut un doctorat în chimie și fizică în 1954 la Institutul de Tehnologie din California.

A plecat să lucreze la laboratorul de semiconductori Shockley, unde l-a întâlnit pe viitorul co-fondator al Intel, Robert Noyce. Făcând parte din „opt trădători”, au plecat în 1957 pentru a lansa Fairchild Semiconductor. În 1968, Moore și Noyce au părăsit Fairchild pentru a înființa compania de cipuri de memorie, care va fi numită în curând Intel, o abreviere pentru Integrated Electronics.

Prima angajare a lui Moore și Noyce a fost un alt coleg Fairchild, Andy Grove, care a condus Intel în mare parte din creșterea sa explozivă în anii 1980 și 1990. Moore s-a descris pentru revista Fortune ca un „antreprenor accidental” care nu avea nicio dorință arzătoare de a înființa o companie – dar el, Noyce și Grove au format un parteneriat puternic.

În timp ce Noyce avea teorii despre cum să rezolve problemele de inginerie a cipurilor, Moore a fost persoana care și-a suflecat mânecile și a petrecut nenumărate ore ajustând tranzistoarele și perfecționând ideile largi și uneori prost definite ale lui Noyce, eforturi care adesea au dat roade. Grove a completat grupul ca expert în operațiuni și management al Intel. Talentul evident al lui Moore a inspirat alți ingineri care lucrau pentru el și, sub conducerea lui și a lui Noyce, Intel a inventat microprocesoarele care ar deschide calea către revoluția computerelor personale.

În 2023, revista Forbes a estimat valoarea netă a lui Moore la 7,2 miliarde de dolari.

Moore a fost un pescar sportiv de multă vreme, care își urmărea pasiunea în toată lumea, iar în 2000, el și soția sa, Betty, au înființat o fundație care s-a concentrat pe cauze de mediu. Fundația, care a preluat proiecte precum protejarea bazinului fluviului Amazon și a pâraielor de somon din Statele Unite, Canada și Rusia, a fost finanțată prin donația lui Moore de aproximativ  5 miliarde de dolari în acțiuni Intel.

El a dat, de asemenea, sute de milioane universității sale, Institutul de Tehnologie din California, pentru a-l menține în fruntea tehnologiei și științei și a susținut proiectul Căutare pentru inteligență extraterestră cunoscut sub numele de Seti.

Moore a primit o medalie a libertății, cea mai înaltă onoare civilă a națiunii, de la președintele George W Bush în 2002.

Alte stiri din It

Ultima oră