Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a anulat toate întâlnirile bilaterale pe care le avea joi dimineață la Bruxelles, în marja summit-ului NATO, relatează corespondentul Ştirilor TVR. Și președintele României, Klaus Iohannis, urma să aibă o discuție cu liderul de la Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump şi-a modificat agenda, inclusiv întâlnirea cu preşedintele Iohannis, precizează sursa citată, care aminteşte că Administraţia Prezidenţială anunţa că la ora 11:00, ora României, Klaus Iohannis urma să aibă o întâlnire cu preşedintele Statelor Unite ale Americii.
De la ora 11:30, preşedintele Iohannis participă la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de Stat şi de Guvern cu parteneri operaţionali „Resolute Support” şi posibili parteneri operaţionali.
La finalul summitului, președintele va susține o declarație de presă, se precizează pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Pe agenda anunțată de serviciul de presă al Casei Albe, Trump avea programate reuniuni bilaterale cu președinții din Azerbaidjan și Georgia, scrie caleaeuropeana.ro.
Surse oficiale afirmă că președintele american Donald Trump a rămas la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, în care țările aliate s-au întâlnit cu partenerii din Ucraina și Georgia privind situația de securitate la Marea Neagră, acolo unde au fost discuții contradictorii între aliați.
Țările partenere invitate au părăsit reuniunea și au rămas în sala reuniunii doar cei 29 de lideri aliați, potrivit sursei citate.
Dezacordurile majore dintre Donald Trump și aliații europeni, îndeosebi cancelarul german Angela Merkel, au atins cote fără precedent transformând summitul de la Bruxelles într-unul crucial pentru viitorul relației transatlantice, comentează caleaeuropeana.ro.
După ce Politico Europe a anunțat, citând surse DPA, că Donald Trump ar fi amenințat cu retragerea Statelor Unite din NATO, două surse aliate au precizat pentru Reuters că acesta nu a amenințat cu părăsirea organizației, ci și-a mustrat dur aliații care cheltuiesc prea puțin pentru apărare.
Presa notează că Donald Trump ar fi cerut ca aliații din NATO să aloce ”2% din PIB pentru apărare imediat, sau Statele Unite vor merge singure”.
Aliații ”nu au livrat. Pot să fac ce vreau pentru că această Alianță nu are nicio legitimitate”, ar fi spus Donald trump, conform surselor oficiale.