Zelensky: „Inamicul este net superior în ceea ce privește echipamentul, în ceea ce privește numărul de soldați”

26 Mai 2022
Zelensky: „Inamicul este net superior în ceea ce privește echipamentul, în ceea ce privește numărul de soldați”

Armata rusă caută cu orice preț să pună mâna pe orașul Severodonețk, din estul Ucrainei, unde Kievul cere mai multe arme grele care să corespundă puterii focului rusesc, scrie presa belgiana DHnet

Armata rusă caută sa progreseze continuu către Severodonețk, în estul Ucrainei, iar Kievul, îngrijorat de riscul de a fi depășit, cere mai multe arme grele pentru a egala puterea de foc rusă.

În anumite regiuni din estul Ucrainei unde ofensiva rusă este concentrată de săptămâni întregi, „inamicul este net superior, ca echipament, ca număr de militari”, a recunoscut miercuri seară președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Dar forțele ucrainene „rezistă (aceastei) ofensive extrem de violentă”, a adăugat el în mesajul său video zilnic.

„Avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri și în special de arme”, a pledat el, la câteva ore după ce ministrul său de externe Dmytro Kouleba a cerut mai multe arme grele.

Ucraina dorește să primească unități mobile capabile să trimită mai multe rachete simultan. „Este cu adevărat arma de care avem mare nevoie”, a spus Kouleba după discuții cu oficiali guvernamentali și lideri de afaceri la Forumul Economic de la Davos (Elveția).

„Bătălia pentru Donbass este foarte asemănătoare cu bătăliile din al Doilea Război Mondial”, a spus el reporterilor.

Unele sate și orașe de acolo „au fost reduse la ruine de focul artileriei rusești, de sistemele rusești de lansare de rachete multiple” - un tip de armă care lipsește în țara sa, a detaliat ministrul.

Forțele ruse se apropie în fiecare zi puțin mai aproape de Severodonețk, a cărui capturare este esențială pentru ca acestea să controleze pe deplin Donbasul, un bazin minier ocupat deja parțial de separatiștii pro-ruși.

Sunt suficient de aproape pentru a putea trage cu mortiere asupra orașului care era populat de aproximativ 100.000 de locuitori înainte de războ. Orașul este „pur și simplu este distrus”, cu, deja, lupte la periferie, a spus miercuri Serguiï Gaïdaï, guvernatorul regiunii. .

„Neînconjurat”
Totuși, potrivit acestuia, orașul „nu este înconjurat”, contrar celor spuse de un oficial al separatiștilor pro-ruși.

Aproximativ 15.000 de oameni sunt încă acolo și în satele din apropiere, în ciuda bombardamentelor necontenite, a spus el.

În această regiune, orașele de pe prima linie au fost golite de locuitori, recalcitranții, adesea în vârstă, petrecându-și majoritatea timpului ascunși în beciuri.

Ca și în orașul Soledar, la câteva zeci de kilometri de Severodonețk, unde Natalia, în vârstă de 47 de ani, a urcat la aer liber „doar ca să vadă oamenii”.

„Trebuie să știm că nu suntem singuri și că aici există întotdeauna viață”, a spus ea.

În orașul din apropiere Lysychansk, poliția a preluat serviciile funerare pentru a îngropa morții, a spus Gaidai. Cel puțin 150 de persoane trebuie să fi fost îngropate acolo într-o groapă comună, a adăugat el.

Potrivit președinției ucrainene, în ultimele 24 de ore cel puțin trei persoane au fost ucise în acest oraș din regiunea Lugansk, iar patru civili au murit în regiunea Donețk.

În plus, în zona Harkov (nord-est), două persoane au murit în bombardamentul de la Balakliya în timp ce două morți au fost înregistrate și în sudul țării, în regiunea Mykolaiv.

„Țările care tergiversează aprovizionarea Ucrainei cu arme grele trebuie să înțeleagă că fiecare zi pe care o petrec hotărând, cântărind diferite argumente, sunt uciși oameni”, a spus la Davos ministrul ucrainean de externe. În special 240 de copii au murit de la lansarea ofensivei ruse, potrivit serviciilor procurorului general.

Pe fondul îngrijorărilor cu privire la incapacitatea actuală a Ucrainei de a-și exporta cereale din cauza blocajelor rusești ale porturilor sale, el a raportat discuțiile de la Kiev cu Națiunile Unite cu privire la posibilitatea trecerii în siguranță din portul Odesa.

Vorbind prin videoconferință la Davos, președintele Zelensky, la rândul său, le-a cerut miercuri aliaților săi occidentali să nu mai cruțe Rusia sau interesele acesteia.

"Orice ar face statul rus, întotdeauna există cineva care să spună: să ținem cont de interesele sale. Anul acesta la Davos am auzit din nou", s-a plâns el.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru ca (...) interesele ucrainenilor să nu fie înlocuite cu interesele celor care se grăbesc mereu la o altă întâlnire cu dictatorul”, a spus el, fără a numi. Președintele rus Vladimir Putin.

„Europa unită”
Miercuri mai devreme, el a cerut „sprijinirea unei Europe unite”, deplângând lipsa de coeziune a occidentalilor în fața acestui război care tocmai a intrat în luna a patra.

Pe frontul de sud, Moscova este ocupată să-și consolideze stăpânirea pe teritoriile cucerite timp de trei luni.

Rusia a anunțat astfel că va permite rezidenților din regiunile Zaporijjia și Herson să solicite un pașaport rusesc printr-o „procedură simplificată”. Ucraina a denunţat imediat o măsură care demonstrează dorinţa Moscovei de a realiza o anexare pură şi simplă a acestor teritorii.

„Acordarea forțată a pașapoartelor ucrainenilor din Herson și Zaporizhia este o dovadă suplimentară a scopului criminal al războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat Ministerul de Externe ucrainean într-un comunicat.

Pe frontul diplomatic, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că rămâne „încrezător” într-un acord privind un embargo al UE asupra petrolului rusesc până la începutul Consiliului European de luni, în ciuda blocajului din Ungaria.

La rândul său, Dmytro Kouleba a indicat joi pe twitter că a avut prima sa convorbire telefonică cu noul său omolog francez Catherine Colonna și „că a fost de acord cu ea cu privire la necesitatea intensificării presiunii sancțiunilor asupra Rusiei, inclusiv a unui embargo petrolier” .

O măsură esențială conform Kievului, care miercuri la Davos a cerut comunității internaționale să „ucidă exporturile rusești”.

Tot la Davos, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat joi „convins” că Rusia nu va câștiga războiul și că președintele Vladimir Putin nu va avea voie să „dicteze” pacea.

Alte stiri din Externe

Ultima oră