Anulat de două ori, Forumul Economic Mondial se întrunește săptămâna aceasta în Alpii Elvețieni. Nu este deloc surprinzător că invitatul vedetă al primei zile a Forumului, în aceasta luni, este Volodimir Zelensky, scrie Le Figaro
După două ediții anulate (ianuarie 2021 și ianuarie 2022) din cauza pandemiei de Covid, cea de-a 51-a întâlnire anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, care a început duminică seara, va avea un ton fără precedent.
Klaus Schwab, economistul german, la 84 de ani, fondator inamovibil al acestui eveniment unic în lume, și-ar fi dorit să dezbată o nouă lume post-Covid, mai incluzivă și mai ecologică. Dar acum inflația cântărește foarte mult în toate economiile, pe măsură ce o criză alimentară se profilează. Și mai presus de toate, continentul european a fost depășit de războiul care lovește în Ucraina, la mai puțin de 1000 km est de Centrul de Congrese Davos.
De asemenea, nu este deloc surprinzător că invitatul vedetă al primei zile a Forumului, de luni, este Volodimir Zelensky. Președintele ucrainean va ține un discurs, prin videoconferință. El va fi sigur că va provoca elita politică și de afaceri globală să mobilizeze și mai mult ajutor pentru Ucraina și să izoleze și mai mult Rusia. Organizatorii WEF (acronim englez al Forumului Economic Mondial) au condamnat Rusia imediat după invazia din 24 februarie. Ei au anunțat că și-au înghețat legăturile cu orice entitate, companie sau guvern rusesc. Și nici un cetățean rus nu este pe lista participanților.
Rușii nu vor fi singurii absenți de la această ediție din 2022 a lui Davos. WEF anunță „aproape 2.500 de participanți” față de 3.000 în ianuarie 2020. Șefii de stat sau șefii multinaționali își stabilesc uneori agenda cu un semestru sau un an înainte, iar incertitudinile legate de organizarea Forumului - acesta fusese anunțat la Singapore în august 2021 înainte de a fi anulat din nou - pot explica absențele.
Nici miniștrii francezi nu ar trebui să se grăbească acolo. Abia numiți în noul guvern au alte priorități decât să se arate, în mijlocul unei campanii electorale în acest for larg perceput în Franța ca templul celor bogați și puternici ai planetei, lacomi si poluanți.
Timp de cincizeci de ani, Klaus Schwab a respins această imagine. Menține „spiritul din Davos” și obiectivul său declarat de a contribui la „îmbunătățirea stării lumii”. WEF, datorită rețelelor sale multiple de experți și factori de decizie specializați pe teme precum ecologia, responsabilitatea socială sau subiectele tehnologice, a fost întotdeauna în fruntea tendințelor economice și științifice. Contextul actual, care vede progrese în fracturarea lumii și protecționism, reprezintă însă o provocare majoră pentru susținătorii globalizării și multilateralismului adunați până joi în Alpii elvețieni.