Zelensky: orașul Mariupol este „complet distrus”, „torturat până la moarte”

06 Mai 2022
Zelensky: orașul Mariupol este „complet distrus”, „torturat până la moarte”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că orașul Mariupol a fost „complet distrus” și Rusiei nu i-a mai rămas nimic de cucerit în afară de oțelaria Azovstal scrie AFP citata de 7sur7

Zelensky a fost întrebat, în cadrul unei intervenții prin videoconferință organizată de think-tank-ul Chatham House din Londra, despre ce ar însemna căderea acestui port strategic de la vârful sudic al Donbassului unde persistă doar un grup de rezistență în oțelaria Azovstal.

„Trebuie să înțelegi că Mariupol nu va cădea niciodată (...), este deja devastat, nu mai există nicio structură, totul a fost complet distrus”, a răspuns el. Ceea ce mai există este „această structură mică, oțelăria Azovstal, sau ce a mai rămas din ea”, a adăugat el.

 Mariupol este „un exemplu de tortură și foamete folosit ca armă de război”, adăugând că nicio organizație internațională nu poate intra în oraș.

Această inumanitate și cruzime este modul în care armata rusă tratează oamenii.

Moartea nu este cauzată de război. Acesta nu este un eveniment militar. Asta e tortura până la moarte. Acesta este terorism și ură.

Mariupol a fost devastat, spune el.

Întregul oraș a fost distrus.

a spus Zelensky.

Luarea acestui complex ar permite Moscovei să pretindă controlul deplin al Mariupolului, care avea aproape 500.000 de locuitori înainte de război dar a fost devastat de două luni de asediu și bombardament.

Regimentul Azov, care apără Azovstal, a acuzat vineri forțele ruse că au vizat una dintre mașinile sale care participa la operațiunea de evacuare a civililor, ucigând un soldat.

„Oamenii sunt evacuați cât de mult putem”, a spus Zelensky. „Dacă (rușii) ucid oameni care pot fi schimbați ca prizonieri de razboi sau eliberați ca civili sau ajutați ca răniți, civili sau militari, atunci nu cred că putem avea discuții diplomatice după aceea”.

Președintele ucrainean l-a invitat pe cancelarul german Olaf Scholz la Kiev pentru ceremoniile de comemorare a înfrângerii Germaniei naziste din 9 mai, considerând că aceasta ar fi o vizită „foarte puternică din punct de vedere politic”, în ciuda tensiunilor persistente dintre cele două țări.

La mijlocul lunii aprilie, președintele german Frank-Walter Steinmeier, care dorea să meargă la Kiev cu omologii polonezi și cu cele trei țări baltice, a fost nevoit să renunțe în ultimul moment, explicând că acest lucru „nu este dorit”.

Berlinul nu a apreciat refuzul iar incidentul a otrăvit relațiile diplomatice germano-ucrainene. Presat săptămâni întregi să meargă la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, cancelarul a invocat incidentul drept un „obstacol”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră