Taiwan și Ucraina: Două crize, la 8.000 de mile una de cealaltă, sunt legate în moduri complexe

04 Aug 2022
Taiwan și Ucraina: Două crize, la 8.000 de mile una de cealaltă, sunt legate în moduri complexe

Cu câteva ore înainte ca Rusia să înceapă invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie, Ministerul chinez de Externe a emis o declarație clară, severă și nu despre Rusia sau Ucraina, scrie New York Times

„Taiwanul nu este Ucraina”, a declarat Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a ministerului, reporterilor de la Beijing. „Taiwanul a fost întotdeauna o parte inalienabilă a Chinei. Acesta este un fapt juridic și istoric incontestabil.”

Dar fără sfârșitul războiului sângeros din Ucraina și cu tensiunile în creștere semnificativă în strâmtoarea Taiwan, cele două provocări geopolitice se intersectează în moduri complexe și imprevizibile.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei V. Lavrov, nu a pierdut miercuri timpul în a lega cele două, spunând că vizita președintelui Nancy Pelosi în această săptămână la Taiwan a fost o „manifestare a aceluiași curs” pe care l-au luat-o Statele Unite în Ucraina. Chiar dacă Rusia a invadat Ucraina, el a dat vina pe Occident pentru conflict.

De la începutul războiului din Ucraina, teama a fost că Moscova și Beijingul se vor alia, pe măsură ce Statele Unite prezintă ambele probleme ca o luptă între autoritarism și democrație – așa cum a făcut Pelosi în primăvară, în timpul vizitei sale în Ucraina și miercuri în timp ce se afla în Taipei, capitala Taiwanului.

Există o multitudine de diferențe între Ucraina și Taiwan, inclusiv istorie și geografie. Dar ambele democrații  stau lângă puteri militare mult mai mari, cu arme nucleare, conduse de lideri autoritari care au arătat clar că nu își văd vecinii ca state suverane.

O diferență majoră, desigur, este că Statele Unite și aliații săi susțin o Ucraina independentă, dar politica Americii „O singură China” nu sprijină independența Taiwanului, rămânând în mod intenționat neclar dacă Washingtonul ar apăra Taiwanul dacă Beijingul îl atacă.

După cum au demonstrat nervozitatea, retorica și pozițiile militare din jurul vizitei doamnei Pelosi la Taiwan, mulți se întreabă ce cale va alege China și când.

Casa Albă i-a cerut lui Pelosi să nu viziteze Taiwan, reflectând actul delicat de echilibru al Washingtonului, deoarece joacă un rol central în ambele drame, încercând să întărească ordinea internațională în jurul valorilor occidentale, evitând în același timp o conflagrație mai largă.

În timp ce Washingtonul a oferit acum Ucrainei mai mult de 8 miliarde de dolari în sprijin militar direct – o parte din asistența de peste 54 de miliarde de dolari care s-a dovedit un element vital pentru Kiev – președintele Biden a spus în repetate rânduri că nu dorește să ia nicio măsură care ar putea declanșa o confruntare directă cu Rusia. Până acum, în ciuda provocarilor verbale reciproce, Moscova a avut grijă să nu atragă NATO în războiul său.

Administrația Biden a lucrat, de asemenea, pentru a ajuta la menținerea solidarității cu și între aliații europeni.

Dar un conflict cu China asupra Taiwanului ar diviza, cel mai probabil, aliații Statelor Unite, în special în Europa.

„Nimeni nu știe în această etapă care va fi rezultatul conflictului ucrainean, dar relațiile dintre Europa și Rusia nu vor mai fi niciodată aceleași”, a scris Philippe Le Corre, un cercetaotr francez care locuieste în China și senior la Harvard’s Kennedy School, a scris ziarul Ouest-France . „În Asia, îndepărtarea – întărită de absența contactului uman și a călătoriilor internaționale timp de doi ani – nu favorizează o posibilă implicare europeană într-un conflict din Taiwan sau în Marea Chinei.”

Și în timp ce China a oferit sprijin retoric Moscovei, ea a evitat să se implice direct în conflict. Beijingul nu a oferit asistență militară Kremlinului și a avut grijă să nu submineze în mod vizibil sancțiunile occidentale.

Atât Rusia, cât și China sunt unite în a se opune a ceea ce ei consideră hegemonia americană și afirmarea leadershipului global. Dar China, conștientă că nu este pregătită pentru un război major și având nevoie de comerț global deschis, a avut întotdeauna grijă să nu împingă prea departe confruntarea cu Washingtonul sau aliații săi din Pacific.

„Nu cred că provocarea SUA în problema Ucrainei ar fi un răspuns pe care l-ar da”, a spus Steven Goldstein, asociat la Centrul Fairbank pentru Studii Chineze și director al Atelierului de Studii Taiwan de la Universitatea Harvard. „Când China se înfurie pe SUA din cauza Taiwanului, ei pedepsesc Taiwanul”.

„Cel mai mare pericol”, a spus el într-un interviu, „este că ne împiedicăm de ceva”.

Cu cât Statele Unite și China trec mai adânc într-un ciclu de provocări, cu atât sunt mai mari șansele pentru o mișcare falsă care ar putea transforma o amenințare abstractă în război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră