NATO promite Ucrainei ajutor substanțial pentru a face față războiului

28 Iun 2022
NATO promite Ucrainei ajutor substanțial pentru a face față războiului

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că organizația militară occidentală va fi de acord cu un pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina în timpul discuțiilor din Spania din această săptămână.

Madridul urmează să găzduiască cel mai important summit al alianței din ultimii ani, la care participă state membre și aliați din afara NATO, precum Coreea de Sud și Australia. Se așteaptă să discute despre măsurile de combatere a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina, suntem gata să ne continuăm sprijinul, deoarece Ucraina se confruntă cu o brutalitate în Europa pe care nu am mai văzut-o de la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat domnul Stoltenberg într-o conferință de presă la Madrid.

Secretarul general, vorbind alături de premierul spaniol Pedro Sanchez, a declarat că summitul va fi „transformator și esențial”, în care statele membre vor conveni asupra unui nou concept strategic pentru alianță.

„Obiectivul este de a transmite un mesaj de unitate”, a spus dl Stoltenberg. „Dacă vrem să ne apărăm mai bine, va trebui să investim mai mult”.

El a spus că summitul va fi „un punct de cotitură. Va fi ghidul pentru NATO într-o lume mai imprevizibilă și mai periculoasă”.

El a spus că speră că statele membre vor face progrese în ceea ce privește aderarea Finlandei și Suediei.

Ambii au solicitat să se alăture NATO după invazia Rusiei, dar principalul obstacol este Turcia, care a opus aderarea lor potențială.

Domnul Sanchez a spus: „Pentru Finlanda și Suedia [aderarea la NATO], suntem convinși dacă nu este acum, atunci mai târziu, dar în cele din urmă se vor alătura alianței.

„Vom defini cu ce amenințări ne vom confrunta, acum și în viitor, specificăm resursele pe care le vom pune la dispoziție pentru a contracara aceste amenințări și pentru a consolida o Alianță Atlantică după invadarea Ucrainei de către Rusia”.

Domnul Stoltenberg a declarat luni că NATO va crește numărul de trupe de pe flancul său estic în cadrul forței sale de răspuns rapid - formată din unități terestre, aeriene, maritime și forțelor speciale - la 300.000 de la aproximativ 40.000 de personal.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat comunității internaționale, cerând mai multe arme grele și ajutor pentru a pune capăt războiului înainte de venirea iernii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră