Rezultatele unui nou studiu transmit că măsurile dure de izolare a populației și de închidere a economiei au prevenit îmbolnăvirea a peste 60 de milioane de americani, iar politicile aplicate au avut beneficii extraordinare asupra sănătății publice, conform The Hill.
Studiul efectuat de o echipă a Universității California-Berkeley a fost publicat luni în jurnalul Nature și precizează că izolarea populației la domiciliu, închiderea afacerilor, impunerea restricțiilor de circulație și închiderea granițelor au făcut posibil ca peste 530 de milioane de oameni din șase țări să nu fie infectați cu noul coronavirus. Țările analizate de cercetători sunt Statele Unite, China, Coreea de Sud, Italia, Iran și Franța.
Din cauza capacității limitate de testare doar 62 de milioane de oameni ar fi fost confirmați pozitivi în cele șase țări, dar numărul real se estimează a fi fost de 530 de milioane. În Statele Unite ar fi fost descoperiți infectați 4,8 milioane de americani, dar cifrele reale ar fi atins 60 de milioane de pacienți.
Studiul a extrapolat datele oficiale transmise și a studiat evoluția pandemiei din ianuarie până pe 6 aprilie. Deoarece s-a dovedit că răspândirea virusului nedetectat în comunitate crește exponențial, dacă nu s-ar fi luat măsuri rapide în China ar fi fost de 465 de ori mai multe cazuri confirmate, iar în SUA de 14 ori mai mulți pacienți pozitivi.
Aceste noi cifre, oricât ar fi de șocante, prezintă beneficiile izolării, o metodă atât de condamnată de populație și guverne locale.
”Nu cred că vreodată o acțiune a oamenilor a putut salva atât de multe vieți într-o perioadă atât de scurtă”, declară Solomon Hsiang, directorul Laboratorului Berkeley. ”Fiecare a înregistrat pierderi semnificative în urma izolării și anulării vieții publice, dar cifrele ne-au transmis că fiecare zi petrecută acasă a schimbat drastic evoluția pandemiei”.
Studiul a folosit tehnica econometriei pentru a compara cât de repede s-a răspândit virusul înainte și după aplicarea măsurile restrictive.
S-a descoperit că cele mai eficiente măsuri luate au fost izolarea la domiciliu a populației și închiderea temporară a afacerilor, în comparație cu restricțiile de călătorie și interzicerea adunărilor în spații deschise care nu a avut impactul scontat.
Cel mai important aspect descoperit este faptul că măsura de a închide școlile nu a avut absolut niciun impact asupra evoluției pandemiei în niciuna dintre țările analizate.