Poliția folosește căști de supraveghere pentru a verifica persoanele infectate cu coronavirus

17 Mai 2020 | scris de A.A.
Poliția folosește căști de supraveghere pentru a verifica persoanele infectate cu coronavirus

Polițiștii din China, Dubai și Italia folosesc căști de supraveghere echipate cu camere cu infraroșu pentru a depista oamenii posibil infectați cu noul coronavirus, precizeză Business Insider.

Astfel de căști speciale sunt disponibile pe mai multe site-uri cu dispozitive high-tech din China și prezintă o soluție practică de depistare a purtătorilor asimptomatici.

Casca KC N901, comercializată de KC Wearable este donată cu un procesor ARM, o cameră cu infraroșu și un ecran mic. Camera scanează persoanele și afișează temperatura lor cu o eroare de 0,3 grade, de la o distanță de aproximativ 2 metri.

Ofițerul de poliție dotat cu o astfel de cameră poate verifica temperatura unei singure persoane sau poate monitoriza un grup mai mare, poate verifica datele personale prin verificarea codului QR, poate primi informații legate de posesorul unui vehicul atunci când verifică numerele de îmatriculare, poate detecta persoane în întuneric și chiar poate identifica pe cineva prin simpla scanare.

Toate informațiile obținute sunt înmagazinate chiar de cască.

Conform reprezentanților companiei KC Wearable, deja 1000 de căști sunt folosite în China, iar o altă țară pe care nu au voit să o divulge a comandat sute de astfel de dispozitive. Prețul lor variază între 5000 și 7000 de euro.

Căștile au fost trimise spre testare carabinierilor din Italia și forțelor de ordine din Olanda, iar cei din Dubai le folosesc de ceva vreme.

Un ofițer din Italia a povestiti celor de la Business Insider că au primit astfel de căști și au început testarea lor. Ele transmit temperatura celui scanat cu o acuratețe de 96%.

În China se utilizează pe scară largă atât de poliție, cadre medicale, personalul de securitate și s-au dovedit extrem de eficiente în transportul public.

Cu toate acestea, experții medicali încep să-și pună semne de întrebare legate de această tehnică de scanare a temperaturii.

Marea majoritate a persoanelor infectate sunt purtători asimptomatici, deci nu prezintă semne de boală și nu au temperatură. În cazul infectării de pe vasul de croazieră Diamond Princess, peste 25% de oameni au fost doar purtători ai virusului și au reușit să împrăștie la 700 de pasageri noul coronavirus.

De asemenea doctorii au transmis posibilitatea unor rezultate fals pozitive: o persoană poate dezvolta o temperatură mai ridicată din mai multe motive, nu doar în urma contractării virusului.

O altă dilemă este legată de persoana care are dreptul să facă scanarea. Pot fi polițiști dacă sunt instruiți să folosească asemenea dispozitive și cadre medicale, dar trebuie transmise normele ce se vor aplica după descoperirea unui potențial purtător, ce măsuri trebuie luate.

Dacă locuitorii din Singapore și China s-au obișnuit cu căței-roboți, drone-spoini și alte modalități de supraveghere, în Europa folosirea căștilor ar ridica probleme ample legate de îngrădirea anumitor libertăți.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră