Statele Unite au aprobat folosirea primului test de coronavirus pe bază de salivă

14 Apr 2020 | scris de A.A.
Statele Unite au aprobat folosirea primului test de coronavirus pe bază de salivă

Universitatea Rutgers din Statele Unite a transmis un comunicat prin care anunța obținerea aprobărilor necesare din partea FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA) de a folosi primul test de coronavirus pe bază de salivă, precizează The Hill.

FDA și-a folosit prerogativele în stare de urgență pentru a aproba acest test grăbind metodologia de a cerceta acest studiu al laboratorului Universității.

Acest kit a apărut ca urmare a necesității de a procesa un număr cât mai mare de teste și pentru a proteja cadrele medicale care trebuie să recolteze direct de la pacienți probele astfel expunându-se și ele virusului.

Această descoperire a fost posibilă printr-un parteneriat între Spectrum Solutions și Accurate Diagnostic Labs, iar testul va punea fi folosit de spitalele și clinicile cu care Universitatea Rutgers are deja contracte de colaborare. Spectrum Solutions produce deja teste pe bază de salivă pentru a obține informații legate de ADN.

Modalitatea actuală de testare a noului coronavirus presupune ca reprezentanții medicali să obțină probele necesare din nasul și gâtul oamenilor ceea ce implică o apropiere fizică și un risc mare de îmbolnăvire în caz că testele sunt pozitive. Metodologia de testare impune ca după fiecare recoltare mănușile și masca de protecție pe care o folosesc cadrele să fie aruncată astfel se pune o presiune și pe stocurile de materiale de protecție și așa grav afectate de pandemie.

Noul test aprobat presupune ca pacienții să scuipe într-o eprubetă de câteva ori și să o predea cadrului medical. Astfel se evită contactul fizic, mostrele se pot aduna chiar și de la cei aflați în carantină de orice persoană desemnată, medicii nu vor mai fi nevoiți să participe la recoltare, iar timpul de procesare a probelor va fi scurtat.

Directorul laboratorului Rutgers, Andrew Brooks a afirmat că se pot procesa peste 10.000 de teste în fiecare zi, conform AP.

Casa Albă a felicitat reprezentanții universității pentru noua descoperire și s-a arătat interesată pentru a-i sprijini să-și mărească capacitatea de producție și de testare.

FDA a venit cu câteva reguli legate de acest test: prelevarea probelor se va face o perioadă strict în incinta unor centre medicale, sub supravegherea specialiștilor. Testele negative vor fi verificate și cu ajutorul unor teste suplimentare din cadrul metodologiei clasice, menționează AP.

Alte stiri din Externe

Ultima oră