Până în momentul când președintele Trump a anulat cursele spre și dinspre China, peste 1300 de curse directe au aterizat în 17 orașe din SUA.
China a anunțat lumea întreagă că se confruntă cu o boală necunoscută care se aseamănă cu o pneumonie galopantă în ajunul anului nou. În toată această perioadă de dinaintea anunțului peste 430.000 de oameni au călătorit între China și SUA și peste 40.000 de persoane au călătorit în cele 2 luni în care Trump nu a impus stoparea curselor aeriene.
Marea majoritate a acestora a aterizat în ianuarie în: Los Angeles, San Francisco, New York, Chicago, Seattle, Newark și Detroit. Mii dintre aceștia au venit direct din Wuhan, centrul epidemiei din China. Oficialii americani în sănătate publică de abia acum își dau seama de magnitudinea problemei și criza pe care o vor confrunta.
Anumite curse aeriene au avut loc chiar și săptămâna trecută cu scopul de a aduce în țară cetățeni americani, dar aplicând reguli de triere epidemiologică.
Trump declara luna trecută că au luat cea mai bună decizie de a interzice zborurile în China de la începutul lui februarie și acest lucru a protejat populația să nu se infecteze cu noul virus.
Președintele este contrazis de studiile făcute de New York Times, măsurile au fost luate prea târziu, autoritățile din sănătate publică au transmis că peste 25% din populația infectată este asimptomatică și va împrăștia virusul fără să fie conștientă. Experții au declarat că virusul se răspândea cu săptămâni înainte de înregistrarea primul caz pe 20 ianuarie.
În prima jumătate a lunii ianuarie, când încă nu declarau cât de gravă era situația în China, niciun pasager nu era verificat pe aeroport și după 2 săptămâni, doar cei care venea direct din Wuhan erau controlați doar în cazul aeroporturilor din Los angeles, San Francisco și New York. Conform cifrelor transmise de autoritatea aviatică din China, peste 4000 de oameni intraseră în țară după ce călătoriseră în Wuhan.
Un reprezentant al Casei Albe a declarat că măsurile adoptate de Trump au fost extrem de îndraznețe, chiar dacă la acea dată au fost privite cu scepticism, fiind acuzat chiar de discriminare mai ales că OMS nu recomanda încă întreruperea curselor aeriene.
Câțiva pasageri care au trecut de controalere medicale de pe aeroporturi au declarat că li s-a părut prea minimalist acest act medical, iar personalul desemnat manifesta zero interes față de măsurile pe care trebuia să le aplice.
Măsurile drastice pe aeroporturi au fost impuse după 31 februarie. Până în acel moment intraseră peste 380.000 persoane din China. Din februarie, pe aeroporturi au fost asigurate spații speciale de verificare medicală, dacă nu prezentau simptome urmau să fie monitorizați acasă după ce le erau furnizate plainte cu foarte multe informații legate de noul coronavirus. Cei cu orice fel de simptom erau internați și erau tratați strict în spital.
Pe măsură ce regulile se înăspreau pasagerii trebuiau să intre în carantină și izolare chiar și 20 de zile.
Pasagerii repatriați prin intermediul unor curse charter direct din Wuhan au fost transferați și monitorizați într-o bază militară intrând în carantină pentru două săptămâni.
Măsurile relaxate din primele săptămâni ale lui ianuarie își iau acum prețul: mii de vieți ale americanilor.
Articol preluat New York Times.