La doar o zi după ce Ursula von der Leyen a prezentat propunerea Comisiei Europene pentru un buget de 1,8 trilioane de euro pentru perioada 2028–2034, guvernul cancelarului Friedrich Merz a calificat planul drept „inacceptabil”, acuzând Bruxelles-ul că cere mai mulți bani într-un moment în care statele membre sunt deja sub presiunea reducerii propriilor cheltuieli. În centrul disputei se află nu doar dimensiunea bugetului, ci și noile taxe europene propuse pentru a rambursa datoria post-Covid. O confruntare majoră între Berlin și Bruxelles pare iminentă, scrie Politico
Guvernul german și-a exprimat deja opoziția fermă față de propunerea de buget a UE, la doar o zi după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat planul la Bruxelles.
„O creștere globală a bugetului UE este inacceptabilă într-un moment în care toate statele membre fac eforturi considerabile pentru a-și consolida bugetele naționale”, a declarat miercuri seară Stefan Kornelius, purtătorul de cuvânt al guvernului condus de cancelarul Friedrich Merz, la Berlin. „Prin urmare, nu vom putea accepta propunerea Comisiei.”
Comisia a propus un buget central al UE de 1.816 trilioane de euro pentru perioada de șapte ani începând cu 2028. Această sumă ar reprezenta o creștere semnificativă a puterii de cheltuială a Uniunii Europene în comparație cu bugetul actual, care este în vigoare din 2021.
Printre altele, Comisia a prezentat trei noi taxe care vizează deșeurile electronice, produsele din tutun și companiile cu rulaje foarte mari, pentru a rambursa datoria acumulată în urma pandemiei de Covid, estimată la un cost anual de 25–30 miliarde de euro.
„Nu susținem nici propunerea Comisiei de a introduce taxe suplimentare asupra companiilor”, a mai spus Kornelius la Berlin.
„Trebuie să păstrăm direcția de reformă a Comisiei și focalizarea bugetului pe noile priorități. Acesta este drumul corect pentru a face Europa puternică în viitor”, a adăugat el.
Cancelarul Merz a subliniat în repetate rânduri că, din perspectiva Berlinului, cheltuielile UE trebuie să devină mai eficiente, în loc să crească dimensiunea totală a bugetului.
„[Trebuie să] reorganizăm prioritățile în bugetul european”, a declarat liderul conservator la sfârșitul lunii trecute. „Sarcinile suplimentare nu pot fi întotdeauna legate de cheltuieli suplimentare... și aceasta este provocarea dificilă cu care ne confruntăm acum.”
Bugetul trebuie aprobat de toate statele membre ale UE și de Parlamentul European până în 2027.