Spaniolii CRESC salariul MINIM. Cea mai SEMNIFICATIVĂ majorare din ultimii 40 de ani

13 Dec 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Spaniolii CRESC salariul MINIM. Cea mai SEMNIFICATIVĂ majorare din ultimii 40 de ani

Presiunea asupra bugetului din 2019 pare să se resimtă în toată Europa. Spania, cea de-a patra economie europeană, a anunţat că va majora salariul minim de anul viitor cu 22%, cea mai mare creștere anuală de peste 40 de ani.

Aceasta înseamnă că milioane de muncitori slab plătiți ar putea vedea o creștere a salariilor de la 736 de euro până la 900 de euro, începând cu luna ianuarie.

Primul ministru Pedro Sánchez a anunțat creșterea miercuri, declarând că "o țară bogată nu poate avea lucrători săraci".

Măsura face parte din eforturile prim ministrului socialist, care guvernează fără o majoritate, de a obţine suficient sprijin pentru adoptarea în Parlament a proiectului de buget pe 2019.

Potrivit proiectului de buget publicat la începutul lui octombrie, măsura va costa 340 milioane de euro.

Propunerea a fost dur criticată de opoziția de dreapta, însă a fost susţinută de stânga radicală, fix sprijinul de care are nevoie guvernul pentru proiecte propuse în Parlament.

Mulți muncitori din Spania primesc 14 salarii pe an, cu plăți suplimentare în lunile iulie și decembrie - făcând salariul minim anual efectiv de 12.600 de euro.

Miniștrii vor aproba măsura în cadrul reuniunii din 21 decembrie, a declarat ministrul Sánchez. Acesta va fi apoi autorizat prin decret regal, fără a fi nevoie de aprobare din partea Parlamentului.

Spania stabilește salariul minim anual, dar creșterile recente au fost mult mai mici - stabilite la doar 4% în urmă cu un an.

Economia spaniolă a intrat în cel de-al cincilea an de expansiune, rezistând şocurilor externe şi turbulenţelor politice, spre deosebire de Franţa.

Spania ar urma să înregistreze anul acesta o creştere economică de 2,6% şi de 2,3% în 2019, peste media Uniunii Europene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră