Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: 55 de miliarde de euro

19 Oct 2018
Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: 55 de miliarde de euro Galerie foto (2)

Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei a fost scoasă la iveală de mai multe publicaţii, care au realizat o anchetă comună, în urma căreia au descoperit două manipulări financiare cu dividende, care au generat, pentru autorităţile fiscale din mai multe state europene, pierderi de taxe în valoare de 55,2 miliarde de euro.

"Aceasta este cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei", a declarat profesorul Christoph Spengel, citat de săptămânalul german Die Zeit, care este unul dintre iniţiatorii consorţiului Correctiv, din care fac parte şi alte publicaţii precum Le Monde din Franţa, La Reppublica din Italia sau El Confidencial din Spania.

Pe lângă Germania, de departe cea mai afectată ţară, afacerea vizează şi Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia, relatează agenţia France Presse.

Cea mai mare parte a notei de plată, adică aproximativ 46 miliarde de euro, este legată de o practică de optimizare fiscală botezată "cum cum", care se bazează pe fiscalitatea diferită care se aplică investitorilor naţionali şi celor străini.

Taxaţi mai mult pentru dividendele pe care le primesc, investitorii străini îşi vând pentru scurt timp acţiunile către o serie de bănci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior să îşi recupereze acţiunile. Numai acest mecanism a costat Germania 24,6 miliarde euro, Franţa - 17 miliarde de euro şi Italia - 4,5 miliarde de euro.

La acest prim mecanism se adaugă o practică în mod clar frauduloasă, botezată "cum ex", care a fost gândită de avocatul german Hanno Berger, împotriva căruia a fost demarată o anchetă penală în Germania.

Este vorba despre cumpărarea şi revânzarea acţiunilor în apropierea zilei în care se varsă dividendele, însă atât de repede încât administraţia fiscală nu mai poate să identifice adevăratul proprietar. Această manipulare, care necesită o înţelegere între mai mulţi investitori, le permite acestora să solicite de mai multe ori aceeaşi reducere de impozit care se aplică beneficiilor ataşate dividendelor, lezând astfel fiscul.

Această escrocherie a costat Germania 7,2 miliarde euro, Danemarca - 1,7 miliarde euro şi Belgia - 202 milioane euro.

În total, 19 organizaţii media din 12 ţări au investigat această afacere şi până acum au analizat peste 180.000 de documente. Jurnaliştii s-au bazat atât pe informaţiile furnizate de autorităţile fiscale şi judiciare cât şi pe interviuri cu surse din sectorul financiar. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră