CASS 2019: Din ianuarie, cei fără venituri ar urma să plătească mai mult dacă vor să se asigure la sănătate

04 Oct 2018
CASS 2019: Din ianuarie, cei fără venituri ar urma să plătească mai mult dacă vor să se asigure la sănătate

Prima lună a următorului an va aduce o majorare a salariului minim brut, prevăzut momentan într-un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere. Creșterea va fi de 150 de lei, salariul minim ajungând astfel la 2.050 de lei. Majorarea va fi oficializată după aprobarea documentului de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

Creșterea salariului minim antrenează automat și creșteri în toate valorile de care este atașat acest salariu. Una dintre acestea e valoarea CASS-ului de plată de către cei care, deși nu au venituri, vor să se asigure la sănătate și plătesc voluntar CASS, scriu specialiștii site-ului.

Cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute, prevede legislația fiscală.

Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6). Când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.230 de lei.

Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

ARTICOLUL INTEGRAL, AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră