În contextul în care spitalele locale nu mai fac față numărului mare de răniți, Rusia a ridicat joi un spital de campanie la Beirut.
Spitalul de campanie va fi deservit de medici ruşi şi instalarea acestuia a fost organizată de Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă. Potrivit acestuia, 120 de specialişti ruşi sunt implicaţi în operaţiunile din Liban după explozia care s-a soldat cu 145 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform ultimului bilanţ provizoriu.
Rusia anunţase de miercuri că trimite în Liban cinci avioane cu echipamente, inclusiv o facilitate pentru efectuarea de teste de COVID-19 şi combinezoane de protecţie.
Premierul libanez Hassan Diab a declarat că deflagraţia din port a fost provocată de explozia a peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu care erau stocate de mai mulţi ani în condiţii necorespunzătoare în port. Potrivit presei, nava care a transportat această încărcătură aparţine unui cetăţean rus. Ea plecase din portul georgian Batumi către Mozambic, dar în urma unor probleme tehnice a fost abandonată de proprietarul ei în portul Beirut.
Deflagraţiile declanşate de un incendiu la un depozit de azotat de amoniu au lăsat fără adăpost 300.000 de locuitori din capitala Libanului.
Autorităţile au afirmat că vor stabili în patru zile cine sunt vinovaţii de catastrofă. În acest scop, a fost înfiinţată o comise de anchetă, a spus joi ministrul de externe Charbel Wehbe la postul de radio francez Europe 1. 'Cum, cine, ce, unde? Vor fi decizii judiciare; este grav şi luăm în serios problema', a adăugat el, promiţând că 'vinovaţii de această crimă oribilă din neglijenţă vor fi pedepsiţi de o comisie de judecători'.
Cei răspunzători de depozitarea în portul Beirut, unde s-au produs exploziile, au fost arestaţi la domiciliu încă de miercuri. Azotatul de amoniu este folosit la îngrăşăminte şi pentru producerea unor explozibili.
În Liban au început deja să sosească ajutoare internaţionale, în special din Franţa, Egipt şi din ţările din Golful Persic.