Zeci de persoane au fost rănite în urma exploziei puternice produse marţi după-amiază în oraşul libanez Beirut, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate libaneze citate de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.
Explozia s-a produs în contextul în contextul în care se așteaptă verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005, relatează BBC.
Potrivit surselor citate, se pare că în capitala Libanului au avut loc două explozii, iar zeci de persoane au fost rănite, notează Radio Europa Liberă.
UPDATE
Cel puțin 73 persoane și-au pierdut viața la Beirut, alte 2.750 fiind rănite, iar spitalele fac apel la populație să vină să doneze sânge, relatează presa locală. Spitalele nu fac față numărului imens de victime, unele dintre ele fiind afectate direct de suflul exploziei.
Footage from inside hospital.
— Anas???? (@Anasayzz) August 4, 2020
Blood Warning ⚠ #Beirut #Lebanon pic.twitter.com/UnqQWeXP61
Guvernatorul Beirutului vorbește despre o situație asemănătoare cu cea de după explozia de la Hiroshima.
Ar fi fost distruse sediul televiziunii CNN și al fostului premier Hariri.
SEDIUL AMBASADEI ROMÂNIEI DIN BEIRUT A FOST AFECTAT DE SUFLUL EXPLOZIEI URIAȘE. Ambasada a suferit distrugeri partiale, fiind situată la 8,2 kilometri distanță de locul deflagrației.
Ambasda SUA din Beirut face apel la cetățenii americani din oraș să poarte măști de protecție, din cauza fumului toxic degajat în urma incendiilor imense provocate de explozii.
Sute de oameni sunt răniți, au membre fracturate sau sunt acoperiți de fragmente de cioburi și sticlă, iar alte zeci, cel puțin au murit. Beirut arată acum ca un oraș după război.
Organizația de ajutor pentru copii „Save the Children” avertizează că în condițiile haosului din Beirut, mai mulți copii rătăciți de familiile lor ar putea să fie răniți și în pericol după ce explozia „a pulverizat străzi întregi”.
„Suntem șocați și devastați de explozia de azi. Bilanțul deceselor ar putea să nu fie cunoscut timp de multe zile, dar ceea ce știm într-un dezastru ca acesta este că mulți copii pot fi răniți, șocați și rătăciți de părinții lor”, a spus Jad Sakr, directorul organizației din Liban. „Este vital ca cei mici și familiile lor să aibă acces la serviciile de urgență de care au nevoie, inclusiv de îngrijiri medicale și de protecție emoțională și fizică”, a adăugat el.
Reprezentanții organizației spun, de asemenea, că spitalele sunt „complet copleșite” și că supraaglomerarea face ca un număr mare de oameni să nu poată fi îngrijiți.
Unele clădiri s-au prăbuşit şi sunt persoane blocate sub dărâmături. Se înregistrează daune materiale semnificative pe o rază de câteva sute de metri.
Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei Libanului.
Potrivit presei libaneze, exploziile, produse în zona portuară, sunt accidentale.
A view of the Beirut explosion from a dashcam. Imagine driving and seeing this. pic.twitter.com/kqzkyCwOE4
— Ian Miles Cheong (@stillgray) August 4, 2020
Deflagrația, a cărei origine nu este cunoscută deocamdată, a fost auzită în mai multe sectoare ale orașului.
Geamurile a numeroase imobile au fost sparte. Nu se cunoaște deocamdată locul exact al exploziei.
UPDATE
Un tribunal ONU urma să dea verdictul în procesul pentru asasinarea lui Rafik Hariri printr-un atac cu bombă în 2005. Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat consistent că a avut vreun rol în asasinarea lui Hariri.
A doua posibilă explozie ar fi avut loc la locuința lui Hariri din oraș.
Conform ultimelor informații mai mulți oameni sunt blocați sub dărâmături, iar ministrul Sănătății libanez a vorbit de un număr mare de răniți și de daune foarte mari.
O mulțime de clădiri au fost afectate de explozie, inclusiv un sediu al CNN din oraș, iar un nor roșu de fum a plutit deasupra orașului după deflagrație, în timp ce echipe de pompieri au încercat să stingă focul rezultat din explozie.
Locuințe aflate și la 10 kilometri distanță ar fi fost afectate de suflul exploziei, conform martorilor oculari, iar mai multe filmări de la fața locului arată mașini răsturnate sau distruse. O locuitoare a orașului aflată la mai mulți kilometri de locul exploziei spune că geamurile locuinței i-au fost sparte, iar deflagrația „s-a simțit ca n cutremur”.