Premierul libanez Hassan Diab a cerut marţi ''ţărilor prietene'' să ajute Libanul, după exploziile puternice care au zguduit portul din Beirut şi care s-au soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 100 de morți și 4.000 de răniți.
Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză.
"Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie", a declarat premierul în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.
#Beirut after the explosion. What a tragedy. It's too much to bear.???????? #حزب_الله #بيروت #Lebanon #BeirutBlast #LebanonExplosion pic.twitter.com/R8aIS5y8Nn
— Jawad Ahmed (@ahmedjawad28) August 5, 2020
"Este inacceptabil şi nu putem să păstrăm tăcerea în această problemă", a adăugat şeful Executivului libanez, conform informaţiilor oferite de un purtător de cuvânt în cadrul unei conferinţe de presă.
Nitratul de amoniu este un îngrăşământ chimic şi, totodată, o componentă a explozibililor.
"Nu vom cunoaşte liniştea până când nu vom găsi persoana responsabilă pentru ceea ce s-a întâmplat ca să dea socoteală", a promis premierul.
This is the devastating aftermath of the deadly Beirut blasts, including a ruined hospital pic.twitter.com/PvzWNDBDjy
— SCMP News (@SCMPNews) August 5, 2020
Consiliul Suprem de Apărare a recomandat Guvernului să declare "stare de urgenţă" timp de două săptămâni în Beirut. În această perioadă, o "putere militară supremă va fi responsabilă de toate prerogativele în materie de securitate", potrivit comunicatului dat publicităţii la încheierea reuniunii.
Guvernul libanez se va întruni miercuri într-o şedinţă de urgenţă.
Sediul Ambasadei României din Liban, aflat la 8,2 kilometri distanță față de locul exploziei, are avarii minore, în urma exploziilor produse marţi la Beirut, iar personalul misiunii diplomatice române este în afara oricărui pericol, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut "mai multe tone de materiale sanitare" şi un detaşament de securitate civilă.
'Paramedicii vor ajunge, de asemenea, cât mai curând posibil la Beirut pentru a su sţine spitalele. Franţa este deja angajată", a adăugat şeful statului francez.
Emmanuel Macron l-a asigurat marţi seară pe omologul său libanez Michel Aoun de sprijinul Franţei şi a anunţat trimiterea de "ajutoare şi resurse franceze".
Miercuri, în Liban este zi de doliu național, în memoria victimelor tragediei din Capitală.
UPDATE
Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), o agenţie specializată a ONU, analizează datele exploziei de proporţii produse marţi la Beirut, care a provocat peste 100 de morţi în capitala Libanului şi care a fost înregistrată de mai multe staţii de măsurare din cadrul reţelei internaţionale de care dispune agenţia