Rusia începe să evacueze personalul diplomatic din Ucraina și coboară steagurile de pe ambasadă

23 Feb 2022
Rusia începe să evacueze personalul diplomatic din Ucraina și coboară steagurile de pe ambasadă

Întrebat dacă evacuarea a început, purtătorul de cuvânt al ambasadei, Denis Golenko, a declarat telefonic pentru Agenția France Presse: „Da”.

Rusia a început evacuarea personalului diplomatic din toate misiunile sale din Ucraina, a informat miercuri agenţia de presă TASS, citând un reprezentant al Ambasadei Rusiei la Kiev, scrie Reuters

Ambasada, precum și consulatul general din Odesa au fost văzute miercuri cu steaguri rusești coborâte.

„Mai multe mașini au părăsit teritoriul consulatului dimineața”, a declarat pentru Reuters un membru al Gărzii Naționale ucrainene care se afla de serviciu în apropierea consulatului rus din Odesa.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat marți evacuarea personalului diplomatic din Ucraina din ceea ce a numit din motive de siguranță, la o zi după ce președintele Vladimir Putin a recunoscut independența a două regiuni separatiste din estul Ucrainei și a ordonat trupelor ruse „să mențină pacea” acolo, în timp ce grupează armata de-a lungul Granițele ucrainene.

Statele Unite și aliații săi au dezvăluit miercuri mai multe sancțiuni împotriva Rusiei pentru recunoașterea celor două zone separatiste, în timp ce au clarificat că păstrează măsuri mai dure în rezervă în cazul unei invazii la scară largă a Moscovei.
Săptămâna trecută a circulat online un videoclip care arată fumul care se ridică din coșul Ambasadei Rusiei. Un angajat a spus că personalul a ars documente înainte de plecare, a spus agentia TASS miercuri.

"Aceasta este o procedură obișnuită. În cazuri precum cele pe care le avem acum există un set de măsuri care ar trebui luate din motive de securitate", a spus angajatul, potrivit TASS.

Ministerul de Externe al Ucrainei ia cerut președintelui Volodimir Zelenski să rupă legăturile diplomatice cu Rusia, ca răspuns la recunoașterea independenței regiunilor deținute de separatiști. Zelenski a declarat marți că cântărește cererea.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră