Putin consideră SUA și NATO drept cele mai mari amenințări cu care se confruntă Rusia

31 Iul 2022
Putin consideră SUA și NATO drept cele mai mari amenințări cu care se confruntă Rusia

Președintele Vladimir Putin a semnat duminică o nouă doctrină navală care a transformat Statele Unite în principalul rival al Rusiei și a stabilit ambițiile maritime globale ale Rusiei pentru zone cruciale precum Arctica și Marea Neagră, scrie Reuters.

Vorbind de Ziua Marinei Ruse în fosta capitală imperială Sankt Petersburg, fondată de țarul Petru cel Mare, Putin l-a lăudat pe acesta pentru că a făcut din Rusia o mare putere maritimă și pentru că a crescut statutul global al statului rus.

După ce a inspectat marina, Putin a ținut un scurt discurs în care a prezentat rachetele de croazieră hipersonice Zircon unice ale Rusiei, avertizând că Rusia are puterea militară pentru a învinge orice potențial agresor.

Cu puțin timp înainte de discurs, el a semnat o nouă doctrină navală de 55 de pagini, care stabilește obiectivele strategice generale ale marinei ruse, inclusiv ambițiile sale de „mare putere maritimă” care se extind peste întreaga lume.

Principala amenințare la adresa Rusiei, spune doctrina, este „politica strategică a SUA de a domina oceanele lumii” și mișcarea alianței militare NATO mai aproape de granițele Rusiei.

Rusia își poate folosi forța militară în mod corespunzător situației din oceanele lumii în cazul în care alte puteri slabe, cum ar fi instrumentele diplomatice și economice, ar fi epuizate, spune doctrina.

Putin nu a menționat conflictul din Ucraina în timpul discursului său, dar doctrina militară prevede o „întărire cuprinzătoare a poziției geopolitice a Rusiei” în Marea Neagră și Azov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră